Verledding fietsverbindingen wordt nu toch versneld aangepakt

Nog dit jaar zal de openbare verlichting in het Kikkerpadje in Halle en in de omgeving van Beuk & Noot voorzien worden van LED-verlichting. Volgend jaar zijn de Krekelenberg, de Liersebaan, het fietspad naast KFCE en het fietspad van de wijk Kievitheide naar Westmalle aan de beurt. Daarnaast zal er een weekendregime komen zodat op bepaalde verbindingen en plaatsen de straatverlichting langer blijft branden.

Een jaar nadat de meerderheid het voorstel van h-EERLIJK ZOERSEL wegstemde om de fietsverbindingen prioritair te verledden, gaat ze nu toch in op onze uitdrukkelijke vraag.

In november 2019 droeg Zoersel de openbare verlichting van onze gemeente over aan Fluvius. Tegen 2030 zal alle openbare verlichting omgeschakeld worden naar LED-technologie. Dat is goed voor het milieu, scheelt een pak in verbruik en maakt het ook mogelijk om flexibele brandregimes in te stellen. Fluvius zorgt voor de uitvoering, maar de gemeente blijft wel verantwoordelijk om te bepalen welke lampen eerst vervangen dienen te worden.

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Op de gemeenteraad van april vorig jaar had h-EERLIJK ZOERSEL voorgesteld om op de fietsverbindingen de straatverlichting prioritair om te schakelen naar LED. Hierdoor zouden andere, meer flexibele brandregimes ingesteld kunnen worden om bv. op vrijdag, zaterdag en zondag op deze plaatsen het licht langer te laten branden. Tot onze grote verbazing werd dit voorstel toen weggestemd door N-VA, Groen en Open VLD, terwijl deze meerderheid er prat op ging om van de fietser geen aandachtspunt, maar een uitgangspunt te willen maken.”

Een half jaar na de overdracht aan Fluvius was er nog steeds geen duidelijkheid over de prioriteiten die de meerderheid dan wel zou leggen in de omschakeling naar LED-verlichting.  

h-EERLIJK ZOERSEL riep de meerderheid daarom in mei 2020 opnieuw op om in overleg met de oppositie te komen tot een gedragen lichtplan. We legden (opnieuw) onze prioriteiten op tafel:

 • de fietsverbindingen tussen de dorpskernen
 • de omgeving van verenigingslokalen en -terreinen
 • de plaatsen waar buurtbabbels georganiseerd worden

Op de gemeenteraad van mei kregen we de bevestiging van de meerderheid dat naast een aantal grootverbruikers dan toch werk gemaakt zou worden van de fietsverbindingen. Zo zullen in 2020 het Kikkerpadje en Ter Beuken (de weg naast Beuk & Noot) omschakelen naar LED. Aan Beuk & Noot zullen ook extra lichtpalen geplaatst worden. Volgend jaar worden de Krekelenberg, de Liersebaan, het fietspad naast KFCE en het fietspad van de wijk Kievitheide naar Westmalle aangepakt. Verder gaf schepen Danny Van de Velde ook aan dat er een weekendregime zou komen waarbij op bepaalde verbindingen en plaatsen het licht langer blijft branden.

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “We zijn verheugd met deze aangepaste prioriteiten die volledig in lijn liggen met ons voorstel van vorig jaar. Willen we mensen op de fiets krijgen, dan moet dit veilig kunnen, ook ’s avonds. Onze jongeren zijn hierin het meest kwetsbaar. Rij maar eens ’s nachts van Sint-Antonius naar Halle. Het Kikkerpadje (wat een veilig alternatief is voor de Kwadestraat) is na 23 uur volledig donker, terwijl er verlichtingspalen staan. Ik heb al meermaals mogen vaststellen dat er dan nog liever voor de Kwadestraat gekozen wordt, dan voor het Kikkerpadje. Dat kan toch de bedoeling niet zijn? Zeer binnenkort komt hier gelukkig verandering in.”

h-EERLIJK ZOERSEL herhaalt zijn vraag om naast de fietsverbindingen ook versneld werk te maken van de verledding van plaatsen waar er evenementen plaatsvinden. Op die manier kan op het Sint-Teunisplein, het dorpsplein van Halle en Zoersel, Einhoven, enz. de verlichting flexibeler worden ingesteld. Nu moet telkens iemand van Fluvius langs komen om het brandregime aan te passen en daarna terug te zetten naar de gewone situatie. Dit is telkens een kost voor de gemeente.

Tom Sleeuwaert: “Volgens de meerderheid zouden deze locaties pas ergens tussen 2022 en 2026 aangepakt worden. Door deze plaatsen een hogere prioriteit te geven, wordt het niet alleen veiliger voor bezoekers, de gemeente spaart ook interventiekosten uit.”

2 gedachten over “Verledding fietsverbindingen wordt nu toch versneld aangepakt

 1. Hebben jullie de afbraak van de doktershuizen goedgekeurd?
  Dit is een dorpszicht dit laatje niet afbreken!
  Als je het niet hebt goedgekeurd dan laatje het stilleggen!
  Dit is een echt schandaal een stukje verleden en geschiedenis weg.
  De andere zullen ook nog verdwijnen zeker. Dit terwijl er lokalen (te kort zijn) gevraagd worden door verenigingen.

  1. Dag Roger, dit is niet op de gemeenteraad gekomen en werd al zeker niet door ons goedgekeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.