Ons oppositiewerk loont: factuur voor GFT-container die niet gebruikt werd, moet (voorlopig) niet betaald worden

254 gezinnen kregen de voorbije weken een factuur in de brievenbus voor een GFT-bak van IGEAN, terwijl ze die nog nooit buiten hebben gezet. Omdat IGEAN had nagelaten de burgers elk jaar te informeren over de kosten die aan de container vasthangen, stelden we op de gemeenteraad voor om deze kosten kwijt te schelden. De meerderheid engageerde zich om opnieuw met IGEAN rond tafel te gaan zitten. De betrokken burgers moeten de betreffende factuur niet betalen, tot er een oplossing is uitgewerkt met IGEAN.

De voorbije weken kregen we heel wat klachten van burgers die plots een factuur kregen voor het gebruik van een GFT-bak die ze nog nooit buiten hadden gezet. Gemiddeld ging het over een bedrag van 60 euro. Bij sommigen gezinnen ging het over een bedrag van 167 euro.

De aangerekende kosten waren het gevolg van het zogenaamde ‘gebruiksrecht’. Omdat Zoersel de ophaling en verwerking van GFT-afval heeft uitbesteed aan IGEAN moest deze intercommunale elk adres waar een GFT-bak aanwezig is jaarlijks een overzicht bezorgen met de kosten die hieraan vasthangen. Dat heeft IGEAN echter niet gedaan. Daardoor zijn de kosten van het gebruiksrecht (5 euro per jaar voor een bak van 40 liter, 20 euro voor een van 120 liter) blijven oplopen, zonder dat de betrokken gezinnen zich hiervan bewust waren.

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “Wanneer je een GFT-bak niet gebruikt, maar jaarlijks wel zo’n jaaroverzicht krijgt met de kosten van zo’n ongebruikte bak, ga je wel twee keer nadenken. Heb ik zo’n bak wel nodig? Zeg ik hem niet beter op als ik hem niet gebruik? Als je 8 jaar lang geen jaaroverzicht ontvangt van IGEAN en dan ineens een factuur gepresenteerd krijgt, is de situatie natuurlijk net iets anders. Daarom stelden we samen met Vlaams Belang voor om de aangerekende kost van het gebruiksrecht kwijt te schelden. We hebben ook een meldpunt opgericht waarop burgers problemen met hun GFT-factuur konden melden. Met succes, want tientallen Zoerselaars hebben ons gecontacteerd. Op die manier konden we een stevig dossier opbouwen. We gaven de Zoerselaars telkens aan om dit probleem ook formeel te laten weten aan de gemeente via milieu@zoersel.be.”

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Ons agendapunt heeft duidelijk z’n doel niet gemist. De meerderheid beloofde de problematiek met IGEAN op te nemen. Burgers die een factuur hebben gekregen waarop alleen een gebruiksrecht werd aangerekend, moeten deze factuur voorlopig niet betalen, zolang er geen oplossing is bereikt met IGEAN. Op vraag van de oppositie zal elk betrokken gezin hiervan op zeer korte termijn formeel op de hoogte worden gebracht. We zullen ook zelf de gezinnen die ons meldpunt hebben gecontacteerd informeren over deze doorbraak.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.