Nodeloze provocatie met verregaande gevolgen

De gemeente Zoersel trekt zich niks aan van de lopende beroepsprocedure rond de omstreden dorpszaal in Halle. Vanmorgen startte ze als een dief in de nacht met het verwijderen van bomen uit de historische pastorijtuin. De meerderheid van N-VA, Open VLD en Groen wacht dus niet op de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

h-EERLIJK ZOERSEL is verontwaardigd over deze gang van zaken en noemt deze oekaze een nodeloze provocatie met verregaande gevolgen.

Op 10 januari diende burgerbeweging OverHal een stevig onderbouwd verzoekschrift in bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Deze procedure werd opgestart omdat de Deputatie, ondanks een dubbel negatief advies van de provinciale diensten, de gemeente Zoersel alsnog een vergunning had gegeven voor de bouw van een dorpszaal in de historische pastorijtuin.

OverHal vroeg in haar verzoekschrift niet alleen de vernietiging van deze deputatiebeslissing, maar ook de schorsing. Hiermee wil de burgerbeweging hoogdringende redenen inroepen zodat er sneller dan voorzien een beslissing wordt genomen in dit dossier.

“Wanneer een schorsing wordt aangevraagd, wil de aanvrager er niet alleen voor zorgen dat er sneller een uitspraak volgt, maar wil men ook vermijden dat er al werkzaamheden gestart worden,” zegt Daniël Talpe, ondervoorzitter van h-EERLIJK ZOERSEL.

“Dat de gemeente zich hier nu niks van aan trekt, is om verschillende redenen tenen krullend. Ze weet namelijk al verschillende weken dat OverHal hoogdringendheid heeft ingeroepen door de schorsing te vragen. Een uitspraak van de Raad valt te verwachten over enkele weken. Het is dus bijzonder vreemd dat de gemeente nu, zonder enige reden of aanleiding, toch begint aan de werkzaamheden. Daarenboven is het ook niet slim, want als OverHal in haar gelijk wordt gesteld, kan de gemeente verplicht worden om alles terug in originele toestand te herstellen. Dan betaalt de Zoerselse belastingbetaler twee keer: één keer om de tuin te mismeesteren en één keer om alles terug te herstellen. Dit is werkelijk te gek voor woorden.”

Voorzitter Jos Vekemans stoort zich aan de manier waarop de gemeente omspringt met een dergelijk geladen dossier: “Met deze actie steekt de gemeente de middelvinger omhoog naar de honderden mensen die al jaren aangeven dat ze dit project niet lusten. Dat ze niet eens de uitspraak afwacht in een lopende procedure is arrogant en creëert een gevaarlijk precedent. Met welk gezag kan de gemeente in de toekomst nog optreden in procedures wanneer bijvoorbeeld een burger een aanvraag doet om bomen te verwijderen en nog voor er een uitspraak is van het college, de bomen al omlegt?

Als de gemeente per se wil beginnen bouwen, dat ze dan begint met de woningen in de Lindedreef. Vorige week nog brachten we naar buiten dat er vandalisme plaatsvond in de leegstaande schoolgebouwen. De gemeente kan perfect starten met de bouw van twee van de drie woonblokken, zonder dat de bestaande parochiezaal afgebroken moet worden. Mits een kleine aanpassing van de plannen en een openbaar onderzoek, zou men hier al na de zomervakantie aan kunnen beginnen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.