h-EERLIJK ZOERSEL wil af van vaste bijdrage voor restafvalcontainer

De vaste gebruikskost die wordt aangerekend voor de restafvalbakken van IGEAN is een doorn in het oog van heel wat Zoerselaars. h-EERLIJK ZOERSEL stelt op de gemeenteraad van 25 januari voor om deze gebruikskost af te schaffen. Op die manier moeten gezinnen alleen nog betalen voor wat de gezinnen effectief aanbieden aan afval. Het voorstel is niet alleen volledig in lijn met het principe ‘de vervuiler betaalt’, de afschaffing is ook een compensatie voor de afschaffing van de gratis huisvuilzakken drie jaar geleden.

Op de gemeenteraad van juni vorig jaar werd een retributiereglement goedgekeurd voor de ophaling en de verwerking van restafval. Hoewel het een ‘retributie’ is en geen ‘belasting’ kregen burgers die de voorbije maanden contact namen met de gemeente of met IGEAN steevast te horen dat de gemeente ieder huishouden verplicht een IGEAN-bak te gebruiken voor zijn restafval.

Jos Vekemans, voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL: “Het aantal klachten over deze verplichting is, zoals we voorspeld hadden, toegenomen op het moment dat burgers de uitnodiging kregen voor de betaling van een voorschot voor de restafvalcontainer.”

h-EERLIJK ZOERSEL heeft daarom een ontwerpbesluit uitgewerkt waardoor het zogenaamde ‘gebruiksrecht’ van de huisvuilcontainer voor ieder Zoersels gezin en tweedeverblijf geschrapt wordt. Enerzijds omdat het een verplichting is en geen ‘recht’, maar ook ter compensatie van de weggevallen gratis huisvuilzakken.

Tom Sleeuwaert, fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL: “Vroeger kregen burgers van de gemeente nog 4 gratis huisvuilzakken van 1,8 euro/stuk/per jaar ter compensatie van de hogere kost van de huisvuilzakken in Zoersel ten opzichte van andere gemeenten. Deze gratis vuilzakken werden door de meerderheidspartijen N-VA, Groen en Open VLD afgeschaft in maart 2019. Burgers moesten vanaf dan betalen voor élke zak. Een compensatie kwam er niet. Gedurende de tijd van een bestuursperiode betekent het niet krijgen van gratis vuilzakken een meerkost van 43 euro per gezinslid. Reken maar uit wat dat betekent voor een gezin met 2 of 3 kinderen.”

h-EERLIJK ZOERSEL maakte ook de berekening van de impact van het voorstel voor de Zoerselse financiën. Iedere Zoerselaar 4 gratis restafvalzakken geven, kost de gemeente 118.800 euro per jaar, rekening houdend met de uitspraak van voormalig schepen van financiën Koen Paredaens dat zo’n 75% van de Zoerselaars de gratis zakken effectief kwam ophalen. Het uitdelen van een aantal gratis vuilzakken kan decretaal gezien niet meer, maar het afschaffen van de bijdrage voor het gebruiksrecht kan wel. Ons voorstel kost 82.631 per jaar. Zo’n 36.000 euro minder dus dan het vroegere systeem.

Jos Vekemans: “Het voordeel van ons voorstel is ook dat Zoerselaars op die manier alleen nog moeten betalen voor wat ze effectief aanbieden en daarmee is ineens de discussie van de baan over het ‘betalen voor iets wat je niet gebruikt’.”

Eén gedachte over “h-EERLIJK ZOERSEL wil af van vaste bijdrage voor restafvalcontainer

  1. Jos – Tom – Charlotte … dank voor jullie inzet.
    Hopelijk volgt een eerlijke beslissing

    Mvg
    Stan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.