Heel wat verenigingen zien hun energiefactuur door het dak gaan. Velen onder hen willen versneld werk maken van energiebesparende maatregelen om hoge facturen in de toekomst te vermijden. Ze kunnen hiervoor al een tijdje rekenen op subsidies van de gemeente Zoersel.
Op de gemeenteraad van oktober werd het maximumsubsidiebedrag voor energiebesparende investeringen verhoogd. Dat was in het verleden beperkt tot 20.000 euro per vereniging per 10 jaar. Dit wordt opgetrokken tot 30.000 euro. Bovendien zullen ook kleine ingrepen ondersteund worden.
Verenigingen die investeringen plannen om de toegankelijkheid en de luchtkwaliteit te verhogen van hun infrastructuur of energiebesparende werken willen laten uitvoeren, kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie die 50% van de kosten dekt.
Per 10 jaar kan elke vereniging een tussenkomst van 60.000 euro hiervoor vragen bij de gemeente. Deze subsidies zijn ‘gekleurd’: maximum 20.000 euro kan besteed worden aan toegankelijkheidsverhogende werken, maximum 20.000 euro aan energiebesparende maatregelen en maximum 20.000 euro aan maatregelen die de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren.
Sportraad trekt aan de alarmbel
Op de vorige gemeenteraad verwees Heerlijk Zoersel naar de laatste sportraad waar de problematiek van de stijgende energiekosten aan bod kwam. Verschillende verenigingen willen investeren om hoge energiefacturen in de toekomst te vermijden. Maar dit kost geld, veel geld.
Daarom werd op de sportraad gevraagd om het maximumbedrag voor energiebesparende maatregelen niet langer te beperken tot 20.000 euro per 10 jaar, per vereniging. Er werd voorgesteld om deze beperkende passage te schrappen.
Meerderheid geeft (deels) gevolg aan de vraag
Op de gemeenteraad van oktober kwam de meerderheid met een aangepast toelagereglement.
Ze stelde voor om de grens voor energiebesparende investeringen te verhogen tot 30.000 euro, wat voor een stuk tegemoet komt aan de vraag die op de sportraad werd gesteld. Voorts werd voorgesteld om reeds vanaf 1000 euro aan investeringen tussen te komen i.p.v. de eerdere ondergrens van 5000 euro.
Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “We vinden het zeer goed dat het minimumbedrag dat in aanmerking komt voor subsidies verlaagd wordt van 5000 euro naar 1000 euro. Hierdoor worden ook kleinere ingrepen ondersteund.
We denken echter dat de voorgestelde stijging van 20.000 naar 30.000 euro in de toekomst opnieuw tot vragen zal leiden op de sportraad omdat energiebesparende maatregelen vaak heel wat kosten.
Anderzijds is het volledig schrappen van een plafondbedrag van 60.000 euro volgens ons niet wenselijk want the sky is niet the limit, toch niet als het gaat over onze gemeentelijke financiën.”
Heerlijk Zoersel stelde alternatief voor
“Daarom stelden we voor om het maximumbedrag van 60.000 euro per 10 jaar, per vereniging te behouden, maar de verdeelsleutel tussen energiebesparende, toegankelijkheidsverhogende en luchtkwaliteitsverhogende werken te laten vallen.
Op die manier kan een vereniging die toch meer wil of moet investeren in energiebesparende maatregelen, maar bijvoorbeeld geen investeringen te doen heeft op vlak van toegankelijkheid of luchtkwaliteit, deze investeringen doen, wat goed is voor het klimaat en wat goed is voor de vereniging.
De meerderheidspartijen stemden tegen dit alternatieve voorstel. Heerlijk Zoersel keurde het toelagereglement wel mee goed.