Van “een pretpark voor vandalen” naar een gemengd woonproject

h-EERLIJK ZOERSEL kaartte op de gemeenteraad het vandalisme aan in de leegstaande school aan de Lindedreef in Halle. Onze partij stelde voor om de rommel en de achtergebleven inboedel te verwijderen, zodat vandalen daar niets meer te zoeken hebben. We zijn blij dat er gevolg wordt gegeven aan ons verzoek. Structureel legt h-EERLIJK ZOERSEL nu ook een oplossing op tafel zodat er alvast gestart kan worden met het geplande woonproject aan de Lindedreef.

Conciërge Jef van Hemeldonck vestigde tijdens onze Nieuwjaarsreceptie de aandacht op het vandalisme in het leegstaande schoolgebouw aan de Lindedreef. Bestuurslid Andy Van den Heuvel bracht vervolgens de problematiek op de laatste bestuursvergadering van onze partij en een week later plaatste h-EERLIJK ZOERSEL dit op de politieke agenda.

Fractieleider Tom Sleeuwaert: “We waren ter plaatse gaan kijken met de conciërge en de toestand is er werkelijk hallucinant: brandblusapparaten die leeggespoten zijn, pogingen tot brandstichting, stukgeslagen ramen, obscene en racistische graffiti op de muren, enz. (meer foto’s vind je onderaan dit bericht)

Op de gemeenteraad gaven we een beeld van het vandalisme en stelden we voor om de achtergebleven inboedel volledig te laten verwijderen, zodat vandalen er niets meer te zoeken hebben.”

Voorzitter Jos Vekemans: “Schepen Danny Van de Velde gaf aan hier werk van te zullen maken. We zijn dan ook bijzonder blij met dit engagement. Het verhoogt de veiligheid en beperkt de risico’s aanzienlijk. Toch is er ook een structurele oplossing nodig, want het kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat deze oude schoolgebouwen nog jaren blijven leeg staan.”

Raadslid Charlotte Vercruyssen: “In het kader van PPS Halle voorziet de gemeente een herbestemming van deze site. Er wordt een gemengd woonproject voorzien van 24 wooneenheden, waaronder 18 voor het sociale huurstelsel. De sociale wooneenheden zijn zeer belangrijk om als gemeente ons sociaal bindend object te kunnen halen tegen 2025. De 24 wooneenheden zijn verdeeld over 3 woonblokken die de meerderheid wil inplanten op de oude schoolsite en op de plaats waar nu de parochiezaal staat.”

Tom Sleeuwaert: “De meerderheid geeft aan niet met het bouwproject te kunnen starten zolang er geen nieuwe dorpszaal staat als alternatief voor de verenigingen. Twee van de woonblokken worden immers deels voorzien op de plaats waar nu de parochiezaal staat en deze zaal moet beschikbaar blijven tot er een alternatief is.
We hebben de plannen van het woonproject in detail bekeken en geloven er sterk in dat relatief snel gestart kan worden met 2 van de 3 woonblokken. Dat kan door het grootste woonblok langs de kant van de Lindedreef iets noordelijker te plaatsen zodat het exact komt te liggen op de plaats van het huidige schoolgebouw. Hierdoor kunnen verenigingen de parochiezaal blijven gebruiken, terwijl de werkzaamheden voor de woonblokken op de bestaande schoolsite bezig zijn. Als op een later moment een aanpalend perceel vrijkomt, kan daar het derde woonblok gebouwd worden.”

h-EERLIJK ZOERSEL slaat hiermee vijf vliegen in één klap.

  1. Het woningbouwproject kan van start gaan, waardoor we ons engagement voor de uitbreiding van het aantal sociale woningen nakomen.
  2. Als de werkzaamheden na de zomer van 2020 zouden kunnen starten, komt er een structurele oplossing voor de leegstand van de oude schoolgebouwen.
  3. Ondertussen blijft de huidige parochiezaal beschikbaar voor verenigingen.
  4. De gemeente is qua timing voor het woningbouwproject niet meer afhankelijk van de beroepsprocedure tegen de bouw van de zaal in de pastorijtuin.
  5. Het is ook goed voor de gemeentelijke financiën, omdat de verkoop van de woningen de gemeente geld opbrengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.