Welkom, nieuwe inwoners van Zoersel!

Het onthaalmoment voor nieuwe inwoners bestond vroeger al, maar werd in de vorige legislatuur afgeschaft door N-VA en CD&V. In augustus 2019 agendeerde Heerlijk Zoersel de herinvoering van het onthaalmoment op de gemeenteraad. Het voorstel kreeg toen unanieme steun. Maar toen kwam corona. Nu zondag is het eindelijk zo ver. Nieuwe inwoners die het voorbije jaar in onze gemeente kwamen wonen, worden hartelijk ontvangen door de gemeente Zoersel en maken kennis met de gemeente en onze diensten. 

“Zoersel was een van de eerste Vlaamse gemeenten die een onthaalmoment voor nieuwe inwoners inrichtte. Heel wat andere gemeenten zoals Schilde en Malle hebben dit voorbeeld nadien gevolgd,” weet Jos Vekemans (voorzitter Heerlijk Zoersel).

Als lokale partij vindt Heerlijk Zoersel het belangrijk dat mensen op een laagdrempelige manier in contact kunnen komen met de gemeente voor informatie en praktische zaken. En voor nieuwe inwoners is dat niet altijd evident.

“Een onthaalmoment is voor ons daarom geen overbodige luxe,” zegt Jos Vekemans, “omdat je zo als gemeente onmiddellijk de hand uitsteekt naar de nieuwe inwoners om hen hartelijk te verwelkomen, naast de administratieve plichtplegingen die bij een verhuis komen kijken.”

Tom Sleeuwaert (fractieleider Heerlijk Zoersel): “Op de gemeenteraad augustus 2019 agendeerden we daarom de herinvoering van het onthaalmoment voor nieuwe inwoners. In de vorige legislatuur was dit immers door N-VA en CD&V afgeschaft omdat het volgens hen te belastend was voor onze diensten. Ons voorstel voor een herinvoering van het onthaalmoment kreeg gelukkig unanieme steun. Het college engageerde zich om opnieuw onthaalmomenten te organiseren. Maar toen kwam corona en werden alle activiteiten stil gelegd.

We zijn dan ook blij dat de draad nu terug wordt opgepikt, zij het in een nieuw jasje. 300 nieuwe inwoners die het voorbije jaar in onze gemeente kwamen wonen, worden zondag om 10 uur uitgenodigd op het gemeentehuis. Na een introductie ter plaatse zullen de genodigden per fiets de gemeente verkennen. Ze maken onder andere kennis met de dienst infrastructuur in de Achterstraat, ‘t Boshuisje en het Lindepaviljoen.

Jos Vekemans: “Het is een origineel idee om de gemeente per fiets te verkennen, maar hopen anderzijds wel dat er ook aan de mensen wordt gedacht die dit niet kunnen. Niet iedere nieuwe inwoner is immers een flukse twintiger voor wie een dergelijke fietstocht langs de drie deelgemeenten perfect haalbaar is. Ook wanneer het zondag pijpenstelen zou regenen, hopen we dat er een alternatief programma wordt uitgewerkt.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.