Een sprong in het diepe

De meerderheidspartijen willen een gunningsprocedure opstarten voor een nieuw intergemeentelijk zwembad. Ze hebben echter geen idee waar het moet komen, welke andere gemeenten mee willen doen, welke partners willen deelnemen, of en hoe Zoersel dit kan betalen, enz. Op de vragen van de oppositiepartijen kwamen tijdens de gemeenteraad amper antwoorden. Daarom riep h-EERLIJK ZOERSEL samen met de andere oppositiepartijen op om dit dossier eerst grondig voor te bereiden. Schepen Olivier Rul (Open VLD) wilde hier niets van weten en bracht het punt ter stemming.

Voor het schoolzwemmen maakt onze gemeente gebruik van het zwembad van het revalidatiecentrum in Pulderbos. De toekomst van dit zwembad is echter onzeker, omdat de activiteiten van het revalidatiecentrum op de huidige locatie zullen worden stopgezet. Zoersel was al langer in gesprek met andere gemeenten om te kijken of ze samen een gemeenschappelijk zwembad konden bouwen.

Jos Vekemans, voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL: “Zelfs na twee jaar praten, was er nog altijd geen begin van een oplossing. Een aantal gemeenten had ondertussen zelfs beslist om hierin niet langer mee te gaan. Voorlopig blijft alleen Zandhoven nog over. De vraag is of de bouw en exploitatie van een nieuw zwembad haalbaar is voor twee gemeenten. Zonder te weten of dit financieel haalbaar is, waar het zwembad zou moeten komen en wat voor soort zwembad men wil, start de gemeente nu een PPS-traject (PPS staat voor Publiek Private Samenwerking).”

Tom Sleeuwaert, fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL: “Zoersel en Zandhoven gaan in de eerste fase privépartners kiezen op basis van referenties, niet op basis van een concreet uitgewerkt voorstel voor een zwembad. Maar als het niet eens duidelijk is of het zwembad gewoon een 25 meterbad moet worden of een groot zwembadcomplex à la Plopsaqua of SunParks, weet zo’n inschrijver natuurlijk niet welke referenties hij moet indienen om mee te kunnen doen. De gemeenten zeggen in hun selectieleidraad echter dat iedere inschrijver maximum twee referenties mag ingeven. Als niet geweten is wat voor soort zwembad men wil en over welke oppervlakte en infrastructuur men beschikt, gaan de ingediende referenties onmogelijk correct vergeleken kunnen worden.”

Schepen Olivier Rul zei op de gemeenteraad dat hij van het nieuwe zwembad een breed gedragen project wilde maken. Toch was niemand van de raadsleden op de hoogte van de agendering van het punt tot het effectief op de agenda verscheen, laat staan dat er voorbereidend werk was gebeurd.

Sleeuwaert: “Op de meeste vragen kon hij tijdens de gemeenteraad geen overtuigend antwoord geven. Daarom stelde de oppositie voor om het punt in te trekken, de vele vragen eerst te beantwoorden op een aparte gemeenteraadscommissie en daarna met een concreter dossier naar de gemeenteraad te komen. Dit zou sowieso leiden tot een efficiëntere en meer objectieve selectieprocedure. Hier wilde hij niet van weten.

h-EERLIJK ZOERSEL is voor alle duidelijkheid voor een onderzoek van de haalbaarheid van een zwembadinfrastructuur die gebruikt wordt door verschillende gemeenten, maar wat voorlag, was geen onderzoek of haalbaarheidsstudie, maar de start van een formele procedure.

Het voorstel van de oppositie om hier eerst duidelijkheid in te scheppen werd weggestemd door de meerderheid. Het punt om de procedure op te starten, kreeg de steun van alle meerderheidspartijen. Deze stemming is ronduit roekeloos en gevaarlijk. De meerderheidspartijen springen nu het diepe in, niet wetende of het spreekwoordelijke zwembad gevuld is. Hier gaan vodden van komen, zeker omdat schepen Olivier Rul terloops bevestigde dat er reeds voorafgaande besprekingen waren geweest met projectontwikkelaars van grote zwembadcomplexen. Dit ruikt naar een dossier dat op maat van een ontwikkelaar is geschreven.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.