Geen tegemoetkoming na afschaffing gratis vuilniszakken

Op 14 januari 2019 besliste het schepencollege van Zoersel om de gratis restafvalzakken af te schaffen. h-EERLIJK ZOERSEL liet deze beslissing agenderen op de gemeenteraad van maart omdat niet het schepencollege, maar wel de gemeenteraad bevoegd is om dit soort beslissingen te nemen. Onze partij stelde op de gemeenteraad voor om de gratis huisvuilzakken te vervangen door een gelijkwaardig bedrag aan Zoerselcheques waarmee burgers bij lokale handelaars terecht kunnen. Zo wordt enerzijds de lokale economie gesteund en wordt anderzijds de 120 euro gecompenseerd die een gezin gemiddeld verliest wanneer de gratis vuilniszakken worden afgeschaft. Het voorstel van h-EERLIJK ZOERSEL werd weggestemd door de meerderheid, maar kreeg de steun van de volledige oppositie.

Op de gemeentelijke website verscheen op 18 januari 2019 het volgende bericht.

“Het principe ‘de vervuiler betaalt’, dat is opgenomen in de Vlaamse wetgeving, is een van de algemene uitgangspunten van het afvalbeleid. Op basis daarvan besloot het gemeentebestuur deze week om niet langer gratis huisvuilzakken te voorzien.”

Tom Sleeuwaert, fractieleider van h-EERLIJK ZOERSEL stelde op de vorige gemeenteraad dat niet het college, maar wel de gemeenteraad bevoegd is voor dit soort beslissingen. Daarom kwam de beslissing nu ook formeel op de agenda van de gemeenteraad.

h-EERLIJK ZOERSEL begrijpt dat Zoersel de beslissingen van de hogere overheid moet volgen die niet wil dat er nog een aantal gratis huisvuilzakken per gezinslid worden toegekend. Voor Zoerselaars met een Z-pas wordt een uitzondering gemaakt, maar andere Zoerselse gezinnen worden op geen enkele manier gecompenseerd. Het afschaffen van deze gratis vuilniszakken is een meerkost van zo’n 120 euro per gezin gedurende deze bestuursperiode.

Sleeuwaert: “Daarom stelden we voor om in plaats van gratis vuilniszakken de Zoerselaars een Zoerselcheque te geven ter waarde van hetzelfde bedrag. Hiermee wordt de lokale economie gesteund omdat deze cheque alleen ingewisseld kan worden in Zoerselse handelszaken. Vreemd genoeg stemde de meerderheid ons voorstel weg. In de beleidsintenties van dit nieuwe bestuur staat dat het producten en diensten van lokale handelaars zoveel mogelijk wil promoten door initiatieven zoals de Zoerselcheque, geschenkdoos, streekproducten in de kijker. En ook het promoten van systemen om mensen aan te zetten tot het kopen bij lokale handelaars staat in de beleidsintenties.”

Niettemin stemde de gemeenteraad dit voorstel weg, meerderheid tegen oppositie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.