Gemeente geeft gevolg aan oproep Heerlijk Zoersel: extra maatregelen voor veiliger werfverkeer rond site DCA

Bij de start van de zomervakantie riep Heerlijk Zoersel de meerderheid op om paal en perk te stellen aan de wantoestanden rond de werf van DCA in Sint-Antonius. We riepen het college op om met DCA rond de tafel gaat zitten en zeer duidelijke afspraken te maken en bijsturingen te doen in het belang van de openbare veiligheid.
Heerlijk Zoersel informeerde bij de bevoegde schepen of er ondertussen afspraken met DCA gemaakt zijn. Hieruit blijkt dat de gemeente gevolg geeft aan onze oproep. We zijn dan ook verheugd dat er extra maatregelen genomen zullen worden voor veiliger werfverkeer rond de bouwsite.

Net voor de start van de schoolvakantie meldde Heerlijk Zoersel verschillende wantoestanden op en rond de werf van DCA naast de kerk van Sint-Antonius: het breken van puin van andere werven op de site zonder dat hiervoor een vergunning was gegeven, het charter werfverkeer dat niet gevolgd werd, enz.

“Ga rond de tafel zitten en maak duidelijke afspraken”

Luc Joris, bestuurslid Heerlijk Zoersel: “Verschillende burgers en middenstanders hadden ons gecontacteerd hierover en hadden vaak zelf ook al melding gedaan bij de gemeente. Om een dossier op te kunnen maken deden we een oproep aan de Zoerselaars om ons extra informatie en beeldmateriaal te bezorgen van de werkzaamheden, van conflicten met zwakke weggebruikers of het aanvoeren van puin. Hierop kregen we verschillende reacties binnen die we hebben doorgegeven aan de bevoegde diensten.

We riepen de meerderheid ook op om met DCA rond de tafel te gaan zitten om duidelijke afspraken te maken. Op die manier zou de werf beter georganiseerd en strikter opgevolgd kunnen worden tegen het moment dat betonmixers af en aan zullen rijden en de schoolpoorten van het Antoontje terug open zwaaien.”

Begin augustus werd er een overleg georganiseerd tussen de dienst Omgeving van de gemeente Zoersel, de bevoegde schepen en de projectleiders van DCA. Naast excuses voor alles wat fout was gelopen op het vlak van het respecteren van het werfcharter werden er duidelijke afspraken gemaakt voor de toekomst.

Charter werfverkeer dient strikt nageleefd te worden

Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Marc de Cordt, schepen voor ruimtelijke ordening en mobiliteit liet me weten dat het werfcharter voortaan strikt zal worden toegepast door DCA én hun onderaannemers. DCA zal hiervoor extra communicatie opzetten richting al haar onderaannemers. Bovendien zullen er ook op het terrein zelf duidelijke aanduidingen worden aangebracht. Zo staat er nu reeds een bord aan de Handelslei met de vermelding dat er geen werfverkeer toegestaan wordt tijdens de schooluren van 8 tot 9 uur, van 11.30 tot 12.30 uur en van 15 tot 16 uur. (zie foto)

Daarnaast werden er ook, zoals we gevraagd hadden, afspraken gemaakt voor het moment dat de betonmixers af en aan zullen rijden. Het storten van beton is immers iets dat doorlopend moet gebeuren, dus ook tijdens het begin en einde van de schooltijd. De volgende maanden zullen daarom twee ‘stortdagen’ van beton gepland worden. De gemeente bekijkt of een van de stortdagen niet kan samen vallen met een pedagogische studiedag van de Antoniusschool. Indien dit niet mogelijk is, zal een stortdag ruim vooraf gecommuniceerd worden aan de school. Elk werftransport tijdens het begin en einde van de schooltijd zal dan te voet begeleid worden door een medewerker van DCA of door de politie.

Afspraken over de aanrijroutes

Er werden ook afspraken gemaakt over de aanrijroutes. Die zullen de komende weken verschillende keren veranderen omwille van de kermis en de afbraak van de parochiezaal. Op de plaats van de vroegere parochiezaal komen immers ook nog appartementen die gebouwd zullen worden door een andere aannemer dan DCA. Ook met de aannemer van de parochiezaal zal binnenkort nog een vervolgoverleg gepland worden.

DCA heeft in het overleg met de gemeente ondertussen toegezegd om plaats op hun werf te voorzien om het transport naar de werf parochiezaal te laten keren. Dit is de enige mogelijkheid om geen bijkomende belasting te creëren in de achterliggende straten.”

Belangrijk: afspraken nakomen en opvolgen

Heerlijk Zoersel is blij dat gevolg wordt gegeven aan onze oproep om betere afspraken te maken met de aannemer. Het is nu zaak deze afspraken strikt na te komen en op te volgen. We behouden daarom het mailadres dca@heerlijkzoersel.be zodat burgers ons onmiddellijk op de hoogte kunnen brengen wanneer er zaken alsnog mislopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.