GFT-bak geblokkeerd, maar toch een rekening krijgen. Geen probleem vindt de meerderheid.

Hoewel de GFT-bak van 97 gezinnen door IGEAN de voorbije jaren geblokkeerd werd en dus niet meer gebruikt kon worden, kregen deze Zoerselaars eind vorig jaar een afrekening die bij sommigen opliep tot 167 euro. Een gevolg van het zogenaamde ‘gebruiksrecht’ dat al die tijd was blijven doorlopen.
Het voorstel van h-EERLIJK ZOERSEL om dit onterecht aangerekende gebruiksrecht kwijt te schelden werd op de gemeenteraad van februari weggestemd door de meerderheidspartijen. Onbegrijpelijk!

Op de gemeenteraad van december agendeerde h-EERLIJK ZOERSEL samen met Vlaams Belang een voorstel tot kwijtschelding van de aangerekende retributie voor het gebruiksrecht van GFT+-containers.

Bij een derde van de aansluitpunten kwijt gescholden

Charlotte Vercruyssen, gemeenteraadslid h-EERLIJK ZOERSEL: “We kregen toen het engagement van de meerderheid dat dit probleem dossier per dossier bekeken zou worden. Wij trokken daarop ons agendapunt in om de uitslag van dit onderzoek af te wachten.

Uiteindelijk werd van 87 aansluitpunten het openstaande saldo kwijt gescholden. Bij 177 aansluitpunten gebeurde dit niet. Als argumentatie kregen we te horen dat deze aansluitpunten ooit een betaling hadden gedaan, ooit hun GFT-container hadden aangeboden of recent een betalingsuitnodiging hadden ontvangen.”

h-EERLIJK ZOERSEL vroeg de details op van alle adressen die eind vorig jaar een afrekening hadden gekregen van IGEAN voor hun GFT+-bak. We gingen lijn per lijn door de lijst en maakten een grondige analyse. Hieruit bleek dat het college aan een heel aantal zaken voorbij was gegaan en dat van een honderdtal aansluitpunten het onterecht aangerekende gebruiksrecht kwijtgescholden had moeten worden.

Bijna 100 aansluitpunten hadden ook recht op kwijtschelding

Tom Sleeuwaert, fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL: “Uit onze detailanalyse en extra info die werd opgevraagd bij IGEAN blijken een aantal zaken.

Burgers werden uitgenodigd om een voorschot te betalen of een saldo aan te vullen. Wanneer ze dat niet deden, of niet meer deden, werd de container door IGEAN automatisch geblokkeerd de dag na de laatste vervaldag. Dit betekent dat deze aansluitpunten géén gebruik meer konden maken van de dienstverlening.
Toch bleef het gebruiksrecht doorlopen al die tijd. Zeer vreemd, als je de bak niet eens meer kùnt gebruiken.

We hebben ook alle briefwisseling opgevraagd bij de gemeente en bij IGEAN en voorbeelden van de betalingsuitnodigingen. Het was zeer opvallend dat nergens melding werd gemaakt van het feit dat dit gebruiksrecht zou blijven doorlopen, ook wanneer burgers niet ingingen op de betalingsuitnodiging en al zeker niet wanneer hun bak geblokkeerd werd. Dit is een duidelijk tekort in de informatie naar de burger.

Bovendien heeft IGEAN nagelaten om elk jaar een jaaroverzicht te bezorgen aan deze aansluitpunten. Dat moest IGEAN nochtans doen volgens het retributiereglement dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd in 2013. Als IGEAN dat wel had gedaan, hadden burgers die zo’n geblokkeerde bak thuis hebben staan na een jaar kunnen zien dat het gebruiksrecht was blijven doorlopen. Omdat IGEAN hier in de fout is gegaan, is het daarom niet terecht deze hoger oplopende kost zoveel jaar na de feiten opnieuw te verhalen bij de burgers met zo’n geblokkeerde bak.”

N-VA, CD&V, Groen en Open VLD steken hun kop in de grond 

h-EERLIJK ZOERSEL en Vlaams Belang vroegen daarom een kwijtschelding van de aangerekende retributie voor het gebruiksrecht van GFT+-containers die door IGEAN geblokkeerd werden tussen 21 november 2013 en 1 januari 2020. Het ging over aansluitpunten die niet (meer) zijn ingegaan op de betalingsuitnodiging om een voorschot te betalen of een saldo aan te vullen, en die niet jaarlijks van IGEAN een jaaroverzicht hebben ontvangen zoals voorzien in het retributiereglement.

N-VA, CD&V, Groen en Open VLD hadden geen oor voor onze argumentatie en bleven erbij dat deze burgers moeten betalen voor een bak die ze al die tijd niet konden gebruiken. Onbegrijpelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.