Heerlijk Zoersel is blij met opmaak vuilbakkenplan

Nog voor de zomer zul je op de gemeentelijke website een digitale overzichtskaart vinden met daarop alle publieke vuilnisbakken in onze gemeente. Het zal voor burgers ook makkelijker worden om volle vuilnisbakken of andere problemen te melden bij de dienst openbare werken.

Heerlijk Zoersel is blij met deze eerste stap in het uitwerken van een integrale aanpak van het zwerfvuilbeleid. We hopen dat er ook gevolg gegeven wordt aan onze oproep om op gerichte plaatsen extra vuilnisbakken te plaatsen.

Toen in februari vorig jaar de eerste GAS-vaststellers werden aangesteld door de gemeenteraad, riep Heerlijk Zoersel reeds op om niet alleen werk te maken van sancties, maar ook van preventie. Het voorzien van voldoende publieke vuilnisbakken op logische plaatsen was daarbij een van onze voorstellen.

Hier hoort een bak

In de zomer van 2022 deden we een oproep bij de bevolking om ons locaties door te geven waar een publieke vuilnisbak kan helpen in de strijd tegen zwerfvuil. De actie kreeg de naam ‘hier hoort een bak’. Hierop kwamen heel wat reacties binnen die we gebundeld aan de verantwoordelijke schepen Marc de Cordt hebben bezorgd op een interactieve digitale kaart.

Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Op de gemeenteraad van april stelde ik de schepen de vraag wat de status is van het vuilbakkenplan en het plaatsen van extra publieke vuilnisbakken. We hadden het overzicht van locaties namelijk al een half jaar geleden doorgegeven. Op het terrein was er echter nog niets van te merken, met uitzondering van het extra vuilbakje bij de bank op de Lage Weg in Halle.”

Digitale overzichtskaart inspireert

Schepen De Cordt antwoordde dat de meerderheid met onze voorstellen aan de slag was gegaan. De voorbije maanden werden alle bestaande publieke vuilbakken op een GIS-kaart geplaatst. Daardoor ga je als burger binnenkort op de gemeentelijke website een digitale overzichtskaart kunnen raadplegen. Wanneer er een probleem is met een bepaalde vuilnisbak, dan ga je dit ook sneller kunnen melden.

Sleeuwaert: “We zijn blij dat onze digitale kaart de meerderheid heeft geïnspireerd. Anderzijds weten we natuurlijk nog niet hoeveel van de voorstellen die de Zoerselaars aan ons bezorgd hebben effectief weerhouden zijn. We blijven dit daarom goed opvolgen. Inwoners mogen ons trouwens nog steeds locaties doorsturen waar een vuilnisbak zou kunnen helpen in de strijd tegen zwerfvuil via hierhoorteenbak@heerlijkzoersel.be.”

In de Lage Weg in Halle werd bij de bank een vuilbakje geplaatst. Het was een van de locaties die Zoerselaars aan ons hadden doorgegeven.
Toen er nog geen bakje stond, vond je in de buurt geregeld hondenpoepzakjes in de bermen en ook aan de bank zelf lag er vaak afval. Dat is nu een pak verbeterd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.