Heerlijk Zoersel wil af van hoge huurprijzen van de Kapel

Heerlijk Zoersel agendeert op de gemeenteraad van april een voorstel om de gebruikstarieven van de Kapel fors te verlagen voor Zoerselse verenigingen, buurtcomités en specifieke doelgroepen. Op die manier wil onze partij verenigingen en wijken ondersteunen bij de organisatie van hun activiteiten. Met het voorstel van Heerlijk Zoersel zullen de tarieven van de zalen in de drie deelgemeenten ook beter op elkaar afgestemd worden.

Nu de dorpszaal in Halle al enkele maanden in gebruik is, beschikt elke deelgemeente over een grote zaal waar activiteiten georganiseerd kunnen worden. In Zoersel is er de kantine van KFCE die in twee delen of in zijn geheel gehuurd kan worden en in Sint-Antonius is er natuurlijk de Kapel.

Kapel tot 6 keer duurder 

Toch zijn er grote verschillen tussen de gebruikstarieven van deze drie zalen. Wanneer je als erkende vereniging in het weekend de nieuwe dorpszaal wil gebruiken kost je dat 96 euro per dag. Voor de twee delen van KFCE betaal je 176 euro per dag en voor de Kapel liefst 300 euro. 

KFCE (400 m²) en de Kapel (390 m²) zijn qua grootte vergelijkbaar, toch betaal je bijna dubbel zoveel voor de Kapel. De nieuwe dorpszaal is met 294 m² ongeveer 100 m² kleiner dan de Kapel, dus daar valt een prijsverschil wel te motiveren.

Zoersel hanteert nu reeds een aangepast tarief voor specifieke doelgroepen (jeugd, senioren en andersvaliden). Zij kunnen aan gunstiger voorwaarden gebruik maken van zalen, tenminste dat is zo in de nieuwe dorpszaal en ook bij KFCE. Willen ze op zaterdag of zondag deze zalen gebruiken, dan betalen ze hiervoor respectievelijk 48 en 88 euro per dag, terwijl er voor deze specifieke doelgroepen momenteel geen apart tarief is voor de Kapel. Ook voor hen bedraagt de huurkost van de Kapel 300 euro voor een weekenddag. Zes keer duurder dus dan de nieuwe dorpszaal.

Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Het is niet logisch dat er zulke grote verschillen bestaan tussen de zalen in de drie deelgemeenten. En zeker de tarieven van de Kapel zijn ongezien hoog. Ook wanneer we dit vergelijken met omliggende gemeenten. De grote zaal (met podium) in Werf 44, het nieuwe gemeenschapscentrum van Schilde, kost 150 euro. Daarvoor heb je niet alleen de zaal van meer dan 300 m², maar kun je ook de foyer van 200 m² en de keuken gebruiken. Wil je in Zoersel ook de keuken van de Kapel gebruiken, dan kost dat bij ons 75 euro per dag extra.”

Kapel wordt de helft van het jaar niet gebruikt 

Heerlijk Zoersel vroeg een overzicht op van het gebruik van de Kapel. In 2022 werd de Kapel minder dan de helft van het jaar gebruikt. Van de 180 dagen dat ze minstens een dagdeel in gebruik was, werd ze in hoofdzaak (72%) door de gemeente zelf ingenomen voor vergaderingen, recepties, bijeenkomsten, enz. Het aandeel van de verenigingen bedraagt slechts 19%. Het privégebruik blijft beperkt tot 9%.

Sleeuwaert: “Wanneer verenigingen honderden euro’s moeten neertellen om een dergelijke zaal te huren, begrijpen we zeer goed dat dit slechts voor een handvol activiteiten en verenigingen mogelijk is. Verenigingen moeten immers uit de kosten geraken met hun activiteiten en hopen iets over te houden om nieuwe initiatieven te kunnen nemen. Wanneer je alleen al voor het gebruik van de zaal zoveel moet neertellen, blijft er weinig over.
Door de prijzen in lijn te brengen met andere, vergelijkbare zalen in onze gemeente, zal de drempel om gebruik te maken van de Kapel enorm verlagen. Hierdoor houden verenigingen ook meer over voor hun eigen werking.”

Heerlijk Zoersel agendeert op de gemeenteraad van april daarom een voorstel om de tarieven van de Kapel in lijn te brengen met die van KFCE.

De kost per dag voor een jeugd-, senioren- of andersvalidenvereniging die in het weekend gebruik wil maken van de zalen in onze gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.