House of Cards in Zoersel

Bewuste desinformatie, tussenkomen in procedures om een uitspraak te beïnvloeden, informatie achterhouden, documenten doen verdwijnen en chantage. Het is geen beschrijving van de serie House of Cards, maar van de manier waarop het dossier van de dorpszaal in Halle de voorbije twee jaren werd aangepakt door en binnen de Zoerselse meerderheid.

h-EERLIJK ZOERSEL bracht al eerder naar buiten dat het potje stinkt, maar komt vanaf woensdag met een reconstructie van de feiten in 5 verschillende episodes, verspreid over de laatste twee jaren. De meerderheidspartijen hadden eerder opgeroepen om met bewijzen te komen. Aan deze vraag geven we nu gevolg.

Soms is de werkelijkheid hallucinanter dan de fictie. Dat is het gevoel dat je krijgt wanneer je de reconstructie leest die h-EERLIJK ZOERSEL maakte van cruciale fases in de besluitvorming rond het dossier van de dorpszaal. Onze partij post de komende dagen elke dag een nieuwe episode op onze website en op Facebook onder de noemer ‘House of Cards in Zoersel’. Dit gebeurt elke dag om 8 uur ‘s morgens.

“De Amerikaanse politieke thriller waarin alle middelen goed zijn om het doel van de hoofdpersonages te bereiken, heeft ons inderdaad geïnspireerd,” zegt Tom Sleeuwaert, fractieleider van h-EERLIJK ZOERSEL. “Alleen is onze reconstructie geen fictie of ‘een verhaal gebaseerd op waargebeurde feiten’, nee, het zijn de feiten zelf, met de bewijzen erbij.”

In een aantal episodes kun je lezen hoe de meerderheid het dossier van de omstreden dorpszaal in de pastorijtuin erdoor heeft gedrukt.

In Episode 1 lees je hoe de GECORO, het adviesorgaan met deskundigen die zich moeten buigen over het dossier van de dorpszaal, bewust op het verkeerde spoor werd gezet omdat de burgemeester cruciale informatie achterhield. Ook aan de gemeenteraadsleden gaf ze nadien informatie die niet klopte met de realiteit.

In Episode 2 gaat het over de tussenkomst van de burgemeester bij de Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen. h-EERLIJK ZOERSEL toont aan dat nog voor de hoorzitting plaatsvond, de uitkomst van de hoorzitting al bekend was en intern gecommuniceerd werd.

In Episode 3 wordt het gebrek aan informatiedoorstroming binnen de meerderheid pijnlijk duidelijk. Noch de schepenen, noch de raadsleden uit de meerderheid of het bestuur van N-VA Zoersel zijn op de hoogte van de ontwikkelingen in het dossier. De meerderheid maakt ook beloften die ze later met de voeten zal treden.

In Episode 4 blijkt dat er wél een meerderheid van de raadsleden tegen de start van de werken in de pastorijtuin is, zolang de beroepsprocedure loopt. Alleen mocht het naar de buitenwereld toe niet bekend raken dat schepen Cindy Van Paesschen (N-VA) het een te groot risico vond. Ze werd daarom verschillende keren onder druk gezet, ook door N-VA nationaal, wat mee leidde tot haar keuze om als onafhankelijke te gaan zetelen.

In Episode 5 lees je hoe er tussengekomen wordt in procedures en hoe via juridische spitsvondigheden de aandacht wordt afgeleid van waar het werkelijk over gaat. De burgemeester probeert een raadslid uit te schakelen bij een debat en een stemming in de gemeenteraad. Het college probeert documenten achter te houden om zo de feiten niet aan het licht te laten komen.

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Dat de burgemeester gelooft dat het dossier van de dorpszaal een goed dossier is, dat mag natuurlijk. Maar het spel moet wel correct gespeeld worden. De reconstructie geeft aan dat er geregeld over de rand van het toelaatbare werd gestapt. We vinden het onze taak als controleorgaan van de meerderheid om dit vanuit onze oppositierol aan te kaarten en publiek te maken. De Zoerselaar heeft het recht om te zien op welke manier dossiers behandeld worden in onze gemeente.”

2 gedachten over “House of Cards in Zoersel

 1. Hallo Jos – Tom & Daniel
  Met alle respect voor jullie werk en inzet , maar had dit rapport ( en met veel “bombarie”) best vóór de laatste goedkeuring dienen te komen?

  Wat nu?
  Publicatie in landelijke pers?
  Burgerlijke ongehoorzaamheid?
  Er is in België nog wel iets uit de “trukkendoos” te toveren!

  Houd je gezond

  Stan

  1. Dag Stan
   Dat had naar de beslissing toe geen verschil gemaakt. De Raad voor Vergunningsbetwistingen beslist autonoom.
   We werden ondertussen reeds gecontacteerd door enkele journalisten die hier airplay aan willen geven. Wordt dus mogelijk vervolgd.
   Keep it safe
   Tom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.