Let there be LED!

Deze week worden de oude straatlampen in het centrum van Halle vervangen door duurzame LED-exemplaren. Het is de bedoeling dat tegen 2030 de volledige openbare straatverlichting omschakelt naar LED.
h-EERLIJK ZOERSEL roept de meerderheid nogmaals op om werk te maken van een gedragen lichtplan en schuift enkele duidelijke prioriteiten naar voren.

Je hebt het misschien ook gemerkt. In het centrum van Halle werden begin deze week de lichtarmaturen van de straatverlichting vervangen door duurzame LED-exemplaren. 

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “De omschakeling naar een slimme, duurzame LED-technologie was een van de belangrijkste programmapunten van h-EERLIJK ZOERSEL bij de verkiezingen van 2018. Deze technologie is immers niet alleen goed voor het milieu en de gemeentelijke financiĆ«n, ze laat ook toe om flexibele brandregimes in te stellen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de verlichting te dimmen of te werken met sensoren. Op die manier zou ook na 23 uur de straatverlichting gericht terug aan kunnen.

Daarom vroegen we al op de eerste gemeenteraad van deze legislatuur wanneer we een lichtplan mochten verwachten. We kregen toen het antwoord dat eerst het voorstel van Fluvius afgewacht zou worden.” 

Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad de openbare straatverlichting in Zoersel volledig overgedragen aan Fluvius. Fluvius zal instaan voor de omschakeling naar LED en legt het schepencollege elk jaar een voorstel voor van de straten en plaatsen die ze dat jaar wil aanpakken. Fluvius gaat hierbij eerst de grootverbruikers aanpakken. De gemeente Zoersel blijft echter wel in de lead om de prioriteiten aan te geven en alternatieven voor te stellen.  

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “Toen de overdracht naar Fluvius rond was, stelden we eind vorig jaar opnieuw de vraag wanneer het lichtplan er zou zijn en stelden we voor dit over de grenzen van meerderheid en oppositie uit te werken zodat we samen de prioriteiten en keuzes konden maken. De meerderheid trok het laken echter volledig naar zich toe en zei dat de prioritering het college toekomt, maar dat ze de gemeenteraad wel zou informeren.

Anderhalf jaar na onze vraag over het lichtplan tasten we echter nog steeds in het duister. Mijn excuses voor de flauwe woordspeling. Uiteraard is de coronacrisis er tussendoor komen fietsen, maar dat verklaart niet waarom er in de eerste 4 maanden na de overdracht aan Fluvius geen voorstel werd uitgewerkt dat werd voorgelegd aan de gemeenteraad.”

h-EERLIJK ZOERSEL roept de meerderheid daarom opnieuw op om in overleg met de oppositie te komen tot een gedragen lichtplan en legt zelf (opnieuw) een aantal prioriteiten op tafel voor 2020.

  • de fietsverbindingen tussen de dorpskernen
  • de omgeving van verenigingslokalen en -terreinen
  • de plaatsen waar buurtbabbels georganiseerd worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.