Marcel de Vos kondigt ontslag aan, maar trekt het 12 uur later terug in

Gemeenteraadsvoorzitter Marcel de Vos (N-VA) heeft op het einde van de zitting van de gemeenteraad van 24 november zijn ontslag ingediend. De aanleiding was dat verschillende leden van de meerderheid, waaronder ook de burgemeester en alle schepenen, de laatste punten van de agenda nog wilden afwerken in plaats van hiervoor een extra gemeenteraad samen te roepen. Een dag later komt hij terug op zijn impulsieve beslissing, negeert hij de stemming op de gemeenteraad en gaat hij over tot ‘business as usual’.

h-EERLIJK ZOERSEL vindt het taalgebruik van De Vos tijdens de gemeenteraad een voorzitter onwaardig. Dat hij zijn eigen huishoudelijk reglement niet volgt en een beslissing van de gemeenteraad eenzijdig naast zich neerlegt, is ontoelaatbaar. Onze partij heeft daarom, opnieuw, een klacht ingediend tegen de voorzitter bij het Agentschap Binnenlands Bestuur en de gouverneur.

 “Ik stel vast dat het ondertussen 0:01 uur is. We hadden nog enkele punten te gaan. Tenzij iemand daar een ander gedacht over heeft, dan gaan we donderdag om 20 uur hiermee verder.”

Marcel de Vos poneert zijn standpunt duidelijk ten aanzien van de gemeenteraadsleden. Wanneer Kristof Janssens, de algemeen directeur van de gemeenteraad, voorstelt om de laatste punten toch nog af te werken, reageert De Vos kort: “Neen, we gaan niet verder.”

Vlaams Belang vraagt daarop om conform het reglement hierover een stemming te houden om zo tot een gedragen beslissing te komen.

De gemeenteraadsvoorzitter stemt hiermee in. Omdat slechts een minderheid van de raadsleden zijn standpunt volgt om donderdag verder te vergaderen, wordt de stemming vroegtijdig door de voorzitter afgebroken.

Vlaams Belang stelt daarop voor om even binnen elke fractie een standpunt te bepalen.

De gemeenteraadsvoorzitter wil hier niets van weten: “Nu gaan jullie onmiddellijk beslissen wat er moet gebeuren of ik sluit de gemeenteraad gewoon af. Wie wil er nu met deze gemeenteraad voort gaan?”

14 van de 26 aanwezige raadsleden stemmen in om de resterende punten nog af te werken, waaronder de burgemeester en de rest van het schepencollege.

Wanneer blijkt dat een meerderheid van de raadsleden hem niet wil volgen, ontploft de voorzitter. Hij roept naar zijn collega’s uit de meerderheid die in de raadszaal zitten: “Ik vraag mij af waarom jullie godverdomme willen voortdoen. Hoe is dat nu mogelijk! Is dat hier een kleuterklas of hoe zit dat? Waarom zitten jullie hier nu te wringen om de gemeenteraad voort te zetten? Gaan jullie nu jullie verstand eens gebruiken?”

De voorzitter wil na zijn sneer naar de raadsleden opnieuw een stemming houden.

Wanneer hij erop gewezen wordt dat er 14 raadsleden waren die voor de verderzetting van de gemeenteraad gestemd hebben, neemt de voorzitter een drastische beslissing.

“Ok, het is besloten. 14 stemmen voor: we doen dus maar verder, hé. En dan kan ik u daarbij vertellen, mijn beste vrienden: dit was de laatste gemeenteraad die ik heb voorgezeten. Ik neem bij deze ontslag als voorzitter van de gemeenteraad. Vraag maar aan iemand om dat ‘spulleke’ hier voor te lezen, want ik ga nu naar huis.”

Opnieuw begint hij te roepen naar de aanwezige raadsleden van de meerderheid in de raadszaal: “Als jullie hier het zotteke willen uithangen, dan doen jullie dat maar. Ik ga naar huis. Ik schors hier deze gemeenteraad en we gaan gewoon donderdag om 20 uur voort, maar dat zal dan wel zonder mij zijn. Zoek maar een andere voorzitter. Ik ben dat spelleke hier keibeu. Als jullie hier allemaal het zotteke willen uithangen! Ik ga dat met plezier vanop afstand bezien hoe jullie hier de idioot zitten uit te hangen.”

Wanneer de micro van de gemeenteraadsvoorzitter dicht gaat, licht Vlaams Belang toe dat ze alleen nog maar het eerstvolgende punt over het GAS-reglement wilden behandelen. Ook h-EERLIJK ZOERSEL geeft aan dat de voorziene tussenkomsten van onze fractie bij de paar resterende punten zeer kort zijn en in totaal nog geen 5 minuten zouden hebben geduurd.”

Jos Vekemans, voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL: “Omdat alle micro’s werden toegegooid, eindigde de gemeenteraad in complete chaos. Er was een stemming om de raad verder te zetten, maar de voorzitter had die naast zich neer gelegd en beslist om de zitting op donderdag verder te zetten. Maar omdat hij zelf verklaarde dat hij geen voorzitter meer wilde zijn, en er geen opvolger was aangeduid, was het niet eens zeker of de gemeenteraad donderdag wel zou kunnen worden samengeroepen.
Een dag later heeft de voorzitter zijn impulsieve beslissing om ontslag te nemen ingetrokken en zegt hij in de pers dat de gemeenteraad donderdag verder gezet wordt. Hij gaat echter wel voorbij aan het feit dat de gemeenteraad had gestemd om de resterende punten dinsdag verder te behandelen. Dat hij eenzijdig de beslissing van de gemeenteraad verticaal klasseert, is ongezien.”

Tom Sleeuwaert, fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL: “Iedereen is er voorstander van om de gemeenteraden kort te houden en daarom werd er in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad bepaald wat er moet gebeuren als nog niet alle punten behandeld zijn om middernacht. De voorzitter moet in dat geval de raad laten stemmen over de verderzetting. Daarbij zijn er drie mogelijkheden: ofwel wordt hij verder gezet, ofwel worden de resterende punten toegevoegd aan de agenda van de volgende vergadering, ofwel wordt er beslist om de zitting te schorsen en twee dagen later de resterende punten verder af te werken.

Ik betreur het ten zeerste dat de voorzitter zelf het huishoudelijk reglement niet respecteert dat hij zelf heeft opgesteld. Volgens dat reglement kunnen alle raadsleden door de voorzitter naar een deontologische commissie verwezen worden als ze het reglement niet respecteren. Over het doorsturen van de gemeenteraadsvoorzitter naar de deontologische commissie staat niets in het huishoudelijk reglement. De enige manier die we dus hebben om deze situatie aan te klagen is een klacht in te dienen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur en de gouverneur, wat we dan ook vanmiddag gedaan hebben.”

Eén gedachte over “Marcel de Vos kondigt ontslag aan, maar trekt het 12 uur later terug in

  1. Ik heb nu al verschillende gemeenteraden gevolgd en telkens verbaas ik me erover hoe amateuristisch men te werk gaat. Ik zou denken dat het wel eens gaat beteren maar het gaat van kwaad naar erger. Gisteren was toch wel een topmoment als de voorzitter zijn ontslag geeft en er dan blijkbaar een dag later op terugkomt. Waar is de geloofwaardigheid en de deontologie naar toe. Hopen op beterschap en ik kijk al uit naar de volgende voorstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.