Meerderheid schrapt eenzijdig de agendapunten van de oppositie

De gemeenteraad van april, die normaal gezien vanavond zou plaatsvinden, gaat niet door. Dat werd reeds enkele weken geleden eenzijdig beslist door het college, zonder de oppositie vooraf hierover te bevragen.
 
In plaats daarvan is er vanavond een gemeenteraadscommissie. Op de agenda staan er slechts 2 punten: de toelichting van het jaarverslag van de politie door de korpschef en de stand van zaken van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.
 
Zoals eerder aangekondigd had Heerlijk Zoersel zelf nog een punt toegevoegd aan de agenda van de commissie, nl. de stand van zaken van het dossier van de verenigingsinfrastructuur in Zoersel. Ook Vlaams Belang had een stand van zaken gevraagd over het zwembaddossier.
 
En hoewel we een bevestiging hadden gekregen van de plaatsvervangende voorzitter van de commissie dat ons extra punt op de agenda zou komen, kregen we gisteren te horen dat het college de punten van de oppositie gewoonweg geschrapt heeft.
 
Volgens de meerderheidspartijen moeten dit soort vragen op een gemeenteraad besproken worden, schriftelijk gesteld worden of op een aparte gemeenteraadscommissie aan bod komen.
 
Een onbegrijpelijk standpunt:
– de gemeenteraden duren nu al veel te lang; waarom de agenda extra belasten als we nu op deze gemeenteraadscommissie meer dan voldoende tijd hebben hiervoor?
– een stand van zaken leidt meestal tot een aantal extra vragen die je best mondeling kunt stellen i.p.v. een zondvloed aan mails te creëren.
– een (extra) gemeenteraadscommissie inrichten zou alleen nuttig zijn als er in de directe toekomst geen commissie gepland staat.
 
Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Dat was nu wél het geval en er was bovendien een zeer beperkte agenda. Bovendien was ons punt een week op voorhand ingediend waardoor er tijd genoeg was om de raadsleden een stand van zaken te geven.
 
Dat nu, daags voordien, eenzijdig beslist wordt door de meerderheid om de punten van de oppositie eenzijdig te schrappen is ongezien. De argumentatie die de meerderheid aanhaalt, is zo lek als een zeef. We hebben dus het raden naar de echte reden waarom er geen stand van zaken gegeven wordt van deze belangrijke dossiers.”
 
De gemeenteraadscommissie is vanaf 20 uur te volgen via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=Wnaa6r7bsxE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.