Retourbemaling wordt verplicht

Opnieuw wordt een voorstel uit ons verkiezingsprogramma gerealiseerd door de meerderheid. Voortaan zal retourbemaling worden opgelegd bij bouwputten. Hierdoor verdwijnt het opgepompte water niet in de riolering, maar wordt het in de nabije omgeving opgevangen of terug in de grond gebracht. 
 
De komende jaren staan nog heel wat (bouw)projecten op de planning. De extremen in het weer hebben een steeds grotere impact op onze leefomgeving, zowel in heel droge, als in heel natte periodes.
Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Bij de start van elk ruimtelijk project (in de kern én daarbuiten) moet nagegaan worden hoe de natuur ingeschakeld kan worden als klimaatbuffer.
Regenwater hergebruiken, parken en groenzones aanleggen, verharding minimaliseren, kiezen voor waterdoorlatende materialen, inzetten op infiltratie,
groendaken en gevelgroen en andere klimaatslimme maatregelen moeten de
standaard worden.”
 
Frank Dupont (bestuurslid h-EERLIJK ZOERSEL en lid van de mina-raad): “Daarom stelde ik in het kader van het klimaatplan op de mina-raad voor om retourbemaling te verplichten. 
 
Zo wordt het water opgevangen in plaats van dat het in de riolering verdwijnt. Verder stelde ik ook voor om, waar mogelijk, te werken met elektrische pompen om geluidshinder voor de buren te vermijden.
 
Ik ben blij dat de meerderheid dit voorstel weerhouden heeft. Uiteraard zullen we er ook op toezien dat deze beslissing gehandhaafd wordt, ook wanneer de gemeente zelf dit soort werkzaamheden laat uitvoeren. “
 
 

Eén gedachte over “Retourbemaling wordt verplicht

  1. Nu nog werk maken van het “ontklinkeren van de Zoerselse opritten …..e.d”en we gaan in de goede richting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.