Schepencollege geeft (na 4 jaar) gevolg aan oproep Heerlijk Zoersel en maakt kruising Gaby Schul-padje / Heimeulenweg veiliger

Eindelijk! 4 jaar nadat Heerlijk Zoersel de meerderheid opriep om de kruising van de Heimeulenweg met het Gaby Schul-padje veiliger te maken, komt er eindelijk schot in de zaak. De voorrangsregels worden er aangepast, zodat wie van en naar het nieuwe appartementencomplex rijdt voorrang moet geven aan de zwakke weggebruikers op het Gaby Schul-padje. Om conflicten te vermijden komen er geschrankte baren op deze trage weg.
Heerlijk Zoersel betreurt dat het allemaal zo lang op zich heeft laten wachten, maar is blij dat er nu eindelijk werk van gemaakt wordt. Het Gaby Schul-padje wordt immers vaak gebruikt door buurtbewoners, schoolgaande jeugd en fietstoeristen.

Op de gemeenteraad van 25 juni 2019 stond een punt geagendeerd op de gemeenteraad over een wegentracé naar aanleiding van een bouwproject aan de Heimeulenweg. Heerlijk Zoersel heeft de gemeenteraad er toen op gewezen dat de kruising van het bestaande fietspad met de verlenging van de Heimeulenweg een probleem zou vormen.

Het Gaby Schul-padje wordt namelijk intensief gebruikt, niet alleen door schoolgaande jeugd, maar ook door buurtbewoners en door fietstoeristen (die de omgeving dus vaak niet goed kennen).

De gemeenteraad keurde het wegentracé goed mits de nodige veiligheidsmaatregelen genomen zouden worden voor zachte weggebruikers bij het kruisen van de Heimeulenweg. Zo stond het in de beslissing van de gemeenteraad.

De aanhouder wint

Luc Joris, voorzitter Heerlijk Zoersel: “We zijn nu meer dan 4 jaar later en nog steeds is er geen structurele oplossing die de veiligheid van de zwakke weggebruikers garandeert. Ondertussen hebben de bewoners en de syndicus van de woonblokken al meermaals contact met de gemeente en met ons opgezocht omdat een structurele oplossing van de gemeente uitbleef. En ook tijdens onze Grote Wijkbevraging kregen we verschillende reacties en voorstellen binnen over de onveilige toestand ter plaatse. We hebben de verantwoordelijke schepen Marc de Cordt meermaals aangemaand om werk te maken van de gevaarlijke situatie. Tot nu toe leidde dat alleen tot een waarschuwingsbordje op de Heimeulenweg met de boodschap ‘Opgepast fietsers links en rechts’. Voor de fietsers op het Gaby Schul-padje zelf was er tot nu zelfs niets voorzien.

Op de gemeenteraad van augustus bracht Heerlijk Zoersel het punt opnieuw onder de aandacht. Marc de Cordt, de schepen voor mobiliteit, kwam na 4 jaar aandringen, eindelijk met goed nieuws.”

Herinrichting gevaarlijke kruising

Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Omdat de Heimeulenweg een verharde weg is, heeft het verkeer op deze baan momenteel nog voorrang op de zwakke weggebruikers van het Gaby Schul-padje. Dit verandert binnenkort. Er komt een versmalling op de Heimeulenweg ter hoogte van de kruising. Er worden duidelijke STOP-borden geplaatst zodat wie het Gaby Schul-padje wil kruisen verplicht wordt om te stoppen. Om te vermijden dat fietsers op het Gaby Schul-padje in conflict komen met auto’s zullen er geschrankte baren geplaatst worden aan de kruising, zodat ze niet met grote snelheid de Heimeulenweg over kunnen steken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.