Voorlopig geen uitzending gemeenteraad in Zoersel

Op de gemeenteraad van januari plaatste h-EERLIJK ZOERSEL zelf een principebesluit op de agenda. Onze partij wil dat gemeenteraden ook van thuis uit gevolgd kunnen worden via streaming en dat de verslaggeving sneller en toegankelijker beschikbaar komt van wie erin geïnteresseerd is. Het voorstel werd meerderheid tegen oppositie weggestemd.

Jos Vekemans, voorzitter van h-EERLIJK ZOERSEL: “Ons voorstel gaat over het online ter beschikking stellen van de opnames van de gemeenteraad, zowel live als in de vorm van een toegankelijk audiovisueel verslag. Uiteraard begrijpen we dat het bestuur dat niet van de ene op de andere dag kan organiseren, daarom bestaat ons voorstel uit verschillende deelbeslissingen.”

In eerste instantie wensen we dat de bestaande geluidsopnames in de week van de gemeenteraad op de website van de gemeente komen. Deze opnames worden nu reeds gemaakt voor de administratie, zodat ze na de vergadering de tussenkomsten van de raadsleden kan uittypen. Door deze opname onmiddellijk beschikbaar te stellen, moeten geïnteresseerden niet wachten tot de goedkeuring van het verslag van de gemeenteraad om te vernemen wat er precies besproken en beslist werd. Die goedkeuring gebeurt immers steeds op de volgende vergadering, wat betekent dat het verslag zelf pas na een maand, soms zelfs twee maanden beschikbaar is.

Daarnaast wil h-EERLIJK ZOERSEL de gemeenteraden ook live streamen via social media. Een streaming opzetten, kost tegenwoordig bijna niets meer. Hierdoor kan iedereen van thuis uit de gemeenteraad volgen.

Verder stellen we voor om te investeren in een slimme geluidsinstallatie voor de raadszaal. Een vervanging van de bestaande installatie (die meer dan 10 jaar oud is) is sowieso aan de orde omdat ze het meer niet doet dan wel. Door te investeren in een opnamesysteem zoals dat ook in Beerse of Heist-op-den-Berg gebruikt wordt, kan nodeloze administratie vermeden worden. Volgens het decreet lokaal bestuur kan een opname immers de uitgeschreven tussenkomst van raadsleden vervangen. Tussenkomsten en beslissingen kunnen met zo’n nieuw opnamesysteem ook sneller teruggevonden worden op de website: je kunt per agendapunt of zelfs per spreker horen wat er gezegd is.

“Op de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad kondigden we aan dat we constructief oppositie zouden voeren en ook zelf voorstellen zouden agenderen op de gemeenteraad”, zegt Tom Sleeuwaert, onze fractieleider. “We hadden verwacht dat ons voorstel de goedkeuring zou krijgen van de volledige raad. De burgemeester had op de laatste gemeenteraad van 2018 immers aangegeven dat ook het nieuwe bestuur goede voorstellen van de oppositie zou steunen. Als we de partijprogramma’s van de meerderheidspartijen erop nalezen, zien we dat Open VLD meer transparantie en toegankelijkheid wilde door vergaderingen en dossiers te verspreiden via social media, N-VA stelde voor om door een digitalisering van procedures overbodige of ondoelmatige formaliteiten en processen te verminderen en Groen pleitte er letterlijk voor dat burgers gemeenteraden online kunnen volgen.”

Het principebesluit dat volgens Tom Sleeuwaert ook per deelbeslissing gestemd kon worden, werd gestemd met 13 stemmen voor (h-EERLIJK ZOERSEL, CD&V en Vlaams Belang) en 14 stemmen tegen (N-VA, Groen en Open VLD).

De burgemeester gaf aan dat een aantal van deze punten bekeken zou worden naar aanleiding van het nieuwe huishoudelijke reglement van de gemeenteraad dat dit voorjaar zal worden goedgekeurd. h-EERLIJK ZOERSEL zal erop toezien dat op dat moment toekomstgerichte keuzes gemaakt worden.

2 gedachten over “Voorlopig geen uitzending gemeenteraad in Zoersel

    1. Dag Frank
      Welke punten bekeken zullen worden, is niet bekend. Eigenlijk heeft de burgemeester tijd gekocht om hierop te antwoorden. We zullen dit uiteraard met verscherpte aandacht blijven opvolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.