Zoersel geeft wél steun aan Bel&Bo en JBC, maar niet aan lokale broodjeszaak

Heel wat handelszaken in Zoersel worden getroffen door de corona-maatregelen. Op de gemeenteraad van april werden steunmaatregelen besproken. Opvallend: in plaats van iedereen die getroffen wordt, te ondersteunen, kiest de meerderheid ervoor om heel selectief te werk te gaan. Heel wat lokale handelaars vallen dan ook uit de boot. Ontoelaatbaar, vindt h-EERLIJK ZOERSEL.

h-EERLIJK ZOERSEL had zelf een voorstel op de agenda van de gemeenteraad geplaatst om elke Zoerselaar een Zoerselcheque van 10 euro te geven. Met deze Zoerselcheque zouden Zoerselaars tijdens en na de crisis (voor zaken die momenteel gesloten zijn) aankopen kunnen doen bij lokale ondernemers.

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL):  “Ons voorstel kaderde in een globaal plan om de lokale ondernemers opnieuw zuurstof te geven. De lokale middenstanders staan onder druk, het is tijd om nù een tandje bij te steken. Wat zeg ik? Een volledige tandartsenpraktijk.

Want zonder de nodige maatregelen dreigt de middenstand een klap te krijgen, een klap die veel zaken mogelijk niet te boven zullen komen, wat in een latere fase ook onze verenigingen zullen voelen. Want zij gaan niet aankloppen bij Amazon of Bol.com om een quiz of een tombola te laten sponsoren. Nee, ze kloppen hiervoor aan bij onze lokale ondernemingen.

Maar ondanks het feit dat buurgemeenten als Zandhoven en Schilde al eerder beslisten om een soortgelijke cheque te geven en ondanks het feit dat de meerderheidspartijen het lokaal kopen willen promoten, stemden ze tegen ons voorstel. Ook CD&V steunde ons voorstel niet, wat vreemd is omdat CD&V de Zoerselcheque destijds ingevoerd heeft om het lokaal kopen of ‘winkelhieren’ te promoten.”

Als alternatief stelde de meerderheid voor om een subsidie te geven van 500 euro aan zaken die naar aanleiding van de corona-maatregelen verplicht waren te sluiten.

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Hiermee bereik je maar een deel van onze middenstand. Zaken die beslisten om tijdelijk te sluiten in de hoop dat kort nadien de maatregelen zouden versoepelen, maar ook zaken die wel open bleven, maar gezien de strenge regels hun omzet gedecimeerd zagen, vallen volledig uit de boot. Een lokale broodjeszaak heeft veel minder cliënteel wanneer heel het land in lockdown zit. Hetzelfde geldt voor traiteurs die geen feesten kunnen verzorgen. Ook deze kleine, lokale handelaars hebben het moeilijk, maar krijgen niets van de gemeente.

Het perverse van de keuze van de meerderheid om alleen bedrijven te subsidiëren die verplicht waren om te sluiten is, dat ketens als JBC of Bel&Bo wél 500 euro steun krijgen van de gemeente Zoersel en de kleine broodjeszaak of een traiteur niet.

De 3 oppositiepartijen hebben nog geprobeerd om de meerderheid op andere ideeën te brengen, onder andere met het voorstel om alle bedrijven mee te nemen en het subsidiebedrag aan te passen, zodat er een onderscheid gemaakt kan worden tussen bedrijven die wel en bedrijven die niet moesten sluiten. Schepen voor Middenstand Olivier Rul (Open VLD) blokte het voorstel af en stelde zwaar teleur. Hij gaf zelfs aan dat hij niet eens de moeite zou doen om de ondernemingen die wél in aanmerking komen voor de steun van 500 euro aan te schrijven vanuit de gemeente.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.