Aannemer Van Roey wil kort na het bouwverlof starten met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van de dorpszaal. Volgens de bouwvergunning die de gemeente heeft gegeven moet er voorafgaand een plaatsbeschrijving gebeuren. Deze is er niet.
h-EERLIJK ZOERSEL wijst de meerderheidspartijen erop dat ze de voorschriften strikt dienen te laten naleven.
Het was Hallenaar Ronald Van Der Auwera uit de Kerkhofweg die de kat de bel aanbond.
Van Der Auwera: “Ik had destijds, net zoals zoveel andere Hallenaars, een bezwaar ingediend tegen de bouw van een dorpszaal in de pastorijtuin. Een van mijn bezwaren was dat de impact op het aanwezige groen in en rond de pastorijtuin groot zou zijn, ondermeer door de grondbemaling die nodig is om de grote kelder te kunnen bouwen. Dit bezwaar werd als ‘deels gegrond’ beoordeeld door de gemeente. Ze nam daarop in de omgevingsvergunning op dat de aannemer verplicht zou worden om retourbemaling uit te voeren om zo het opgepompte grondwater in de directe omgeving terug te laten vloeien. En omdat schade aan bomen en gebouwen niet vooraf ingeschat kan worden, zou de aannemer ook verplicht worden om een plaatsbeschrijving te maken in een straal van 100 meter rond de zaal.
Toen ik vorige week het gele aankondigingsbord zag staan waarop de grondbemaling werd bekend gemaakt, vroeg ik de gemeente Zoersel naar de plaatsbeschrijving. Er was immers tot op dat moment nog niemand in opdracht van Van Roey bij mij langs geweest voor een plaatsbeschrijving. Nochtans woon ik in een straal van 100 meter van de geplande bouwput en heb ik een aantal waardevolle bomen staan. De noodzakelijke plaatsbeschrijving kon de gemeente me niet bezorgen, maar ik kreeg een dag later wel een bewonersbrief in de bus waarin doodleuk stond dat de werken onmiddellijk na het bouwverlof zullen starten.
Ik vind dit ongehoord. Als burger dienen wij bouwvoorschriften na te leven, een gemeente moet dat ook (laten) doen.
Uit mijn ervaring als boomverzorger weet ik dat een plaatsbeschrijving niet zomaar het tellen van het aantal bomen is. Als men deze plaatsbeschrijving laat opmaken om eventuele schade die ontstaan is door de grondbemaling te bepalen, moeten alle bomen individueel in kaart worden gebracht. Dit dient te gebeuren door een professionele firma.”
Van Der Auwera liet daarop prompt een ingebrekestelling opmaken door een advocaat die hij bezorgde aan het college en alle raadsleden. Indien er geen plaatsbeschrijving wordt opgemaakt voor de start van de grondbemaling zal een procedure in kortgeding worden opgestart.
Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Het is ongelofelijk hoe ook dit weer is kunnen gebeuren. Er blijven maar lijken uit de kast vallen in het dossier van de dorpszaal. En wie weet: hoeveel kasten staan er nog? De burger heeft overschot van gelijk dat hij de gemeente wijst op haar verantwoordelijkheid. Dit moet correct verlopen, omdat het risico op beschadiging reëel is. Als de gemeente hier haar verantwoordelijkheid niet in opneemt, zegt ze eigenlijk zelf dat bouwvoorschriften niet gevolgd dienen te worden. Qua signaal naar de bevolking kan dat tellen. We rekenen er daarom op dat de gemeente Van Roey verplicht om de plaatsbeschrijving op te laten maken volgens de regels van de kunst.”