Watermolen wordt slalom-parcours

In de Watermolen komen liefst 7 asverschuivingen, en ook in de Liefkenshoek en de Halmolenweg richting Zandhoven/Ranst komen er nog eens 6 bij. Op die manier wil de meerderheid het doorgaand verkeer bemoeilijken. Of dit een oplossing is voor de verkeersveiligheid, zeker voor die van zwakke weggebruikers, is nog maar de vraag. Ondertussen blijkt ook dat handhaving onderaan de prioriteitenlijst staat.

De gemeenteraad van januari leidde tot een surrealistische beslissing over de Watermolen. Niemand was fan van de plannen om eenrichting in te voeren in de Liefkenshoek en tweerichtingsverkeer in de Watermolen. Toch werd de nieuwe verkeersopstelling meerderheid tegen oppositie goed gekeurd, met een onthouding van de fractieleider van Groen. Heerlijk Zoersel wees erop dat de Watermolen veel meer verkeer te slikken zou krijgen.

Geen verbetering, in tegendeel

We zijn nu drie maanden later. Is de situatie nu verbeterd in de Watermolen?

Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Als we met de bewoners van deze straat praten, blijkt dat niet het geval te zijn. En ook de gegevens van ons telraam dat sinds eind maart de verkeersbewegingen registreert in de Watermolen tonen dit aan.

Elke dag passeren er tussen de 1400 en 1600 voertuigen door deze straat. De straat krijgt dus effectief meer verkeer te slikken dan vroeger, vooral tijdens de avondspits. En van dat verkeer houdt 53% zich niet aan de zone 30. Een zone 30 invoeren die niet nageleefd wordt, leidt tot een onterecht gevoel van veiligheid, en heeft dus het omgekeerde effect.“

Is een slalom-parcours de oplossing?

De gemeente stelt nu voor om de straat herin te richten met een slalom-parcours met liefst 7 asverschuivingen. En verderop richting Oelegem/Zandhoven komen er ook nog 6 bij.

Toch is dat geen garantie op een effectieve verbetering van de verkeersveiligheid. Kijk naar de Kwikaard waar verschillende hindernissen en versmallingen ervoor zorgen dat auto’s nog net even optrekken om een tegenligger voor te zijn. Om maar te zwijgen over de mogelijke gevolgen voor zwakke weggebruikers.

Duidelijke en herhaalde aanduidingen van 30 kilometer/uur op de weg, smileybordjes en andere kleine ingrepen zijn volgens Heerlijk Zoersel effectiever.

Handhaving ontbreekt en krijgt geen prioriteit in politiezone

De buurtbewoners die in de vragenronde voor de gemeenteraad het woord namen, wezen op het ontbreken van handhaving.

Heerlijk Zoersel wees op de mogelijkheid die de Vlaamse overheid reeds twee jaar biedt aan gemeenten om kleine snelheidsovertredingen te sanctioneren via GAS-boetes. Het voordeel hiervan is dat je als gemeente de prioriteit en de locaties van de snelheidsmetingen zelf in de hand hebt en geen nummertje moet trekken bij de politiezone om een concrete problematiek te laten opvolgen. Zoersel maakt namelijk deel uit van een politiezone met Malle, Brecht en Schilde.

Een bijkomend voordeel is dat de boetes inkomsten zijn voor de gemeente die ingezet kunnen worden voor maatregelen die de verkeersveiligheid vergroten.

Burgemeester Verstreken (N-VA) antwoordde dat er GAS-vaststellers moeten zijn die deze overtredingen kunnen vaststellen en die zijn er volgens haar niet, ook niet binnen de politiezone. Volgens de burgemeester is de korpschef van de politiezone ook geen voorstander omdat het niet kan dat kleine overtredingen via GAS-boetes wel bestraft worden en grote overtredingen (voor mensen met een loodzware voet) niet omdat er onvoldoende capaciteit is bij de politie om zelf controles uit te voeren en boetes uit te schrijven.

Heerlijk Zoersel betreurt dat er niet meer prioriteit gegeven wordt aan handhaving in onze gemeente. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.