Het rattenprobleem in Zoersel is een ‘aanvoelen’ van burgers. De Zoerselaars veroorzaken zelf het probleem door nonchalant om te springen met etensresten bij het voederen van dieren. Speciale acties opzetten vanuit de gemeente is niet nodig, want dat gebeurt ook in andere gemeenten niet.
Dat zijn niet onze woorden, maar wel die van burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) in een reactie op de vraag van h-EERLIJK ZOERSEL-raadslid Jos Vekemans om actie te ondernemen tegen de rattenoverlast. “De burgemeester zit nog in de fase van de ontkenning en zolang dat het geval is, gaat er nooit een oplossing komen. Daarom roepen we onze burgers op om élk geval van rattenoverlast te melden bij de gemeente.”
Vorige week stuurde h-EERLIJK ZOERSEL reeds aan om het takenpakket van de gemeentelijke rattenvanger terug in ere te herstellen. Die komt sinds kort niet meer op privédomein en bestrijdt alleen nog ratten op het openbaar domein.
Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Ik heb me daarom gericht tot de burgemeester om het probleem structureel aan te pakken. Zij antwoordde uitvoerig op mijn e-mail, maar ondanks het uitgebreide antwoord, is er geen begin van een oplossing in zicht. De burgemeester zit duidelijk nog in de ontkenningsfase. Ze zou informatie inwinnen bij de provincie om te vernemen of er überhaupt wel een toename is van meldingen en tussenkomsten. De regen aan klachten op Facebook en in de pers is blijkbaar onvoldoende om de ernst van het probleem in te zien en tot actie over te gaan. Het gaat hier over de veiligheid, het veiligheidsgevoel én de gezondheid van onze inwoners en daar heeft het bestuur absoluut zijn verantwoordelijkheid in te nemen.
Het is duidelijk dat naast preventie, ook structureel ingegrepen moet worden. Momenteel heeft Zoersel één rattenvanger en zijn er twee in opleiding, maar er is geen begin van een intentie van deze meerderheid om de taak van de rattenvanger in ere te herstellen en hem ook opnieuw op privéterrein te laten ingrijpen. Ratten houden echter geen rekening met perceelsgrenzen of de grens met het openbaar domein. Wie hier van uitgaat, steekt de kop in het zand. De burgemeester verwijst naar de aanpak in andere gemeenten en stelt dat deze het op eenzelfde manier aanpakken als Zoersel nu. Maar dat klopt niet. Zo krijg je in Malle en Schilde nog steeds rattenvergif van de gemeente, wat deze Zoerselse meerderheid van N-VA, Open VLD en Groen heeft afgeschaft. Is het probleem dan nog niet opgelost, dan kan men in Schilde de rattenvanger van de gemeente vragen om thuis langs te komen.”
h-EERLIJK ZOERSEL heeft zich intussen ook geïnformeerd bij enkele professionele firma’s. Zij hanteren doorgaans dezelfde tarieven voor particulieren als voor de overheid. Wanneer zij verschillende adressen in dezelfde straat of wijk moeten aanpakken dalen de tarieven.
Indien de gemeente de problematiek in kaart heeft gebracht, dan kan er gericht ingegrepen worden door de rattenvanger(s) van de gemeente met de hulp van een professionele firma.
h-EERLIJK ZOERSEL roept de Zoerselaars daarom op om élk geval van rattenoverlast te melden via het digitale loket van de gemeente of via het nummer 03 2980 914.
Bij ons in de Lindedreef loopt het ook al de spuigaten uit.
Heb het ook aangegeven maanden geleden al , geen rattenvanger gezien!
Dag Peter
Wanneer heb je de melding precies gedaan? Heb je dit via de website van de gemeente gemeld of via mail?
Je mag ons de melding bezorgen via tomsleeuwaert@hotmail.com, dan gaan wij er achteraan.
Hartelijke groet
Tom Sleeuwaert, fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL