Piste voor nieuw intergemeentelijk zwembad dood en begraven

Dat is de conclusie die de Zoerselse oppositiepartijen maken na de voorstelling van de haalbaarheidsstudie door studiebureau Sweco. Op maandag 12 september 2022 kwamen de gemeenteraadsleden van Ranst, Zandhoven en Zoersel bijeen om de voorstelling van de haalbaarheidsstudie bij te wonen.

Geen enkele locatie geschikt

De haalbaarheidsstudie bracht enkele zaken aan het licht waardoor de bouw van een commercieel-recreatief zwembad definitief van de baan lijkt. Zo blijkt er geen enkele locatie echt geschikt voor een toekomstig zwembad. De voorgestelde locatie in Ranst aan de Moervelden ligt niet centraal en de opbrengsten van een recreatief zwembad zijn er hoogst onzeker omwille van het nabijgelegen zwembad van Lier. De locatie in Zandhoven bleek in het verleden al heel duur om aan te kopen en nu blijkt dat ook de bestemming van de grond waarschijnlijk niet toelaat dat er een groot commercieel-recreatief zwembad zou worden gebouwd. Er waren ook twee locaties in Zoersel onderzocht, nl. de site van KFCE Zoersel en de Kapelstraat. Tijdens de voorstelling van de haalbaarheidsstudie liet burgemeester Liesbeth Verstreken echter weten dat deze locaties geen optie zijn. Bij KFCE Zoersel blijkt vooral het verwerven van de grond een obstakel. De site Kapelstraat in Zoersel is te klein, zeker in combinatie met de andere verenigingsinfrastructuur.

De locatie achter de Albert Heyn in Schilde bleek nog de meeste troeven te hebben, alleen is deze piste verlaten toen Schilde besliste om niet meer deel te nemen aan een project voor een intergemeentelijk zwembad, omdat ze het veel te duur vonden. Schilde vond ondertussen zwem-uren in Brasschaat.

De kosten voor de overblijvende gemeenten lopen dramatisch op

Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Het wegvallen van Schilde is niet alleen problematisch voor de locatie. Het heeft ook een enorme impact op de kosten van het project. De drie andere gemeenten moeten hierdoor namelijk elk een groter aandeel voor hun rekening nemen. Een simulatie leert ons dat het aandeel voor Zoersel in een sportzwembad met doelgroepenbad hierdoor zo’n 60% stijgt tot 600.000 euro per jaar. Indien er een recreatief zwembad zou komen, zou het wegvallen van Schilde een meerkost betekenen voor Zoersel van 45%, wat overeenkomt met een jaarlijkse bijdrage van 800.000 euro, als het recreatieve zwembad alsnog in Zandhoven gebouwd zou worden. En dat 30 jaar lang!
Tijdens de voorstelling van de studie liet schepen voor sport Olivier Rul nog weten dat de gemeenten een prijsplafond zouden opleggen aan de inschrijvers om op die manier de jaarlijkse bijdrage voor de gemeenten beperkt te houden. Dit is wishful thinking aangezien er dan nog meer betalende recreatieve zwemmers moeten komen dan nu reeds voorzien. In Ranst is dat commercieel niet haalbaar aangezien het LAGO-bad De Waterperels op slechts 9 kilometer afstand ligt en op de site van Zandhoven is er zoals het er nu naar uitziet zelfs geen grote commerciële ontwikkeling mogelijk.”

Wouter Bollansée, voorzitter van Vlaams Belang Zoersel: “Niet alleen het afhaken van Schilde is een groot probleem, ook de grote onzekerheid over de huidige energieprijzen, de sterk stijgende personeelskosten en de hoger wordende intrestvoeten zullen ervoor zorgen dat de balans van het nieuwe zwembad negatiever zal uitdraaien dan nu wordt voorgesteld. Als we dan ook de huidige financiële problemen meetellen die de gemeentes ondervinden door de sterk stijgende inflatie dan wordt een dergelijk project onbetaalbaar. Zelfs in het meest gunstige scenario waarbij er afgestapt wordt van een doelgroepenbad, zou Zoersel meer dan 500.000 euro per jaar moeten betalen en dit 30 jaar aan een stuk. De aankoop van de gronden en de omgevingswerken zijn hier nog niet eens in meegerekend. Ter vergelijking: Zoersel betaalt nu zo’n 270.000 euro per jaar voor het zwembad van Pulderbos.”

“Maak gebruik van de zwem-uren van Lille”

In de haalbaarheidsstudie staat te lezen dat er in Lille nog plaats is voor 1 of 2 andere gemeenten. Zij kunnen zwem-uren huren in Lille, zoals Schilde dat ook doet in Brasschaat en Wijnegem en Wommelgem dat doen in Deurne.

Volgens de Zoerselse oppositiepartijen Vlaams Belang en Heerlijk Zoersel is er dan ook geen tijd te verliezen. Uren huren in het zwembad van Lille voor de Zoerselse scholen zou volgens de haalbaarheidsstudie tussen de 50 en de 100.000 euro per jaar kosten.

De oppositiepartijen zullen daarom op de eerstkomende gemeenteraad een agendapunt indienen om het college de opdracht te geven de onderhandelingen met Lille op te starten. Op die manier kunnen we zwemwater garanderen voor de Zoerselse scholen en inwoners.”

Eén gedachte over “Piste voor nieuw intergemeentelijk zwembad dood en begraven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.