Heerlijk Zoersel roept inwoners van de wijk Antwerpsedreef op om hun mening te geven over de knips

Over de vele knips in de wijk Antwerpsedreef is al heel wat te doen geweest. Ze zorgden in sommige straten voor meer rust, maar tegelijk kregen heel wat straten meer verkeer te slikken en moesten chauffeurs kilometers om rijden.

Op dit moment bevraagt de gemeente de inwoners van de wijk Antwerpsedreef over de knips. De gemeente belooft rekening te zullen houden met de burgers.

Heerlijk Zoersel roept de inwoners daarom op om hun mening over de knips te geven. Hopelijk kunnen op die manier de knips voor eens en voor altijd verdwijnen.


De voorbije jaren werd er na een klacht over onaangepaste snelheid in de Hendrik Consciencelaan duchtig geëxperimenteerd met knips in de wijk Antwerpsedreef.

Wat vooraf ging

In een eerste fase kreeg de Hendrik Consciencelaan een knip, en om te vermijden dat het verkeer zich zou verplaatsen werden ook ineens de Ten Halvelaan, de Rubenslaan en de Manderleylaan geknipt.

Hierdoor verplaatste het verkeer zich echter naar het tweede deel van de Antwerpsedreef. Inwoners van de Gagelhoflaan, Goudveld en de Hallebaan kregen ineens meer verkeer te slikken.

Om dit te vermijden, plaatste de gemeente midden in de Antwerpsedreef een extra knip. Hierdoor moest het verkeer via de Antwerpsedreef richting de apotheek rijden om zo via de Sint-Antoniusbaan naar zijn bestemming te rijden. Er werden hierdoor enorm veel extra kilometers om gereden, terwijl de verhoopte resultaten van deze tweede fase uitbleven. Dat bleek onder andere uit de telramen die Heerlijk Zoersel plaatste in het voorjaar van vorig jaar.

Heerlijk Zoersel riep de meerderheid daarom op om de knips weg te halen omdat ze structureel niets oplossen en het verkeer alleen verplaatsen. In plaats van hierin mee te gaan, kwamen er met de nieuwe meerderheid nog meer knips (aan de Gagelhoflaan en Goudveld) en werd de knip van de Antwerpsedreef verplaatst tot voorbij de Hallebaan. Dit is fase 3 van een periode van eindeloos experimenteren.

Eindelijk een bevraging van de hele wijk Antwerpsedreef

Op dit moment loopt er een evaluatie waarbij alle inwoners van alle zijstraten van de Antwerpsedreef hun mening mogen geven. Ze kunnen kiezen voor een van de drie fases of voor het volledig verwijderen van alle knips.

Frederika Houwelijckx (bestuurslid Heerlijk Zoersel): “Dat is iets wat Heerlijk Zoersel al van in het begin vraagt. Tot nu toe werden bij de evaluaties van fase 1 en 2 namelijk in eerste instantie de straten bevraagd die voordeel hadden bij de knip. Dat geeft natuurlijk een serieus vertekend beeld. Wie de lasten heeft en bijvoorbeeld een serieus stuk moet omrijden, werd gewoonweg niet bevraagd.”

Heerlijk Zoersel roept op om deel te nemen aan de evaluatie

Daniël Talpe (ondervoorzitter Heerlijk Zoersel): “Het is dan ook belangrijk dat alle inwoners van de wijk Antwerpsedreef hun mening geven. De gemeente heeft beloofd rekening te zullen houden met de uitgebrachte stemmen. En het is weinig waarschijnlijk dat er voor deze wijk nog nieuwe evaluaties zullen komen in de toekomst. Nu deelnemen, is dus de boodschap. Klik op deze link om deel te nemen. Deelnemen kan tot 30 september.”

Standpunt Heerlijk Zoersel

Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Heerlijk Zoersel is tegen het afsluiten van straten omdat dat het verkeer hierdoor alleen maar verplaatst. Alleen in hoogst uitzonderlijke gevallen, waarbij er geen andere opties zijn, kan voor ons een straat geknipt worden. Dat is hier niet het geval. Bovendien is het duidelijk dat de knips niet het verhoopte succes hebben. We kunnen begrijpen dat het voor inwoners van een geknipte straat soms een verbetering ter plaatse is, maar het is belangrijk om steeds het volledige plaatje van de verkeersafwikkeling voor ogen te houden. Iedereen betaalt immers mee voor de aanleg en het onderhoud van de straten.”

2 gedachten over “Heerlijk Zoersel roept inwoners van de wijk Antwerpsedreef op om hun mening te geven over de knips

  1. In deze wijk is alleen de Sint Antoniusbaan gevaarlijk. Daar gebeuren de ongelukken. Van mij mag 50 km p u de max zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.