Op de site van de oude school in Halle zal Van Roey in opdracht van de gemeente een appartementencomplex bouwen met 3 woonblokken. De oude kastanjeboom krijgt een centrale plaats op het middenplein. Hij is in prima conditie, ook al is hij al meer dan 150 jaar oud.
Reeds in 2020 werd op vraag van Heerlijk Zoersel een boomeffectenanalyse opgemaakt. Zo’n boomeffectenanalyse bevat een gedetailleerde beschrijving van de conditie van de boom, maar ook maatregelen waar de aannemer zich aan moet houden bij de werkzaamheden.
Jos Vekemans, voorzitter Heerlijk Zoersel: “Dat aannemers daar soms hun voeten aan vegen, hebben we al gezien tijdens de afbraakwerken van de school. Camions en kranen reden af en aan en trokken zich niets aan van de maatregelen. Tot Heerlijk Zoersel de gemeente verwittigde en de werken werden stilgelegd zolang de aannemer niet in orde was.”
Klopt de analyse wel?
Vekemans: “Een maand geleden, op de gemeenteraad van maart, drukten de meerderheidspartijen een overeenkomst met Van Roey er door. Een overeenkomst voor de bouw van de woonblokken. In die overeenkomst wordt expliciet verwezen naar de boomeffectenanalyse.
Vreemd genoeg stond daarin dat er geen grondbemaling van toepassing is, dat er met andere woorden niet gepompt gaat moeten worden om bv. de kelder te bouwen.”
Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Er wordt gezegd in de overeenkomst dat Van Roey boombeschermingsmaatregelen moet voorzien zoals vermeld in de boomeffectenanalyse. Maar als daar niks instaat over een bemaling, en die is wel nodig om een garage te kunnen bouwen, dan zijn er dus ook geen concrete richtlijnen waar Van Roey zich aan zal moeten houden. We mogen dus verwachten dat de gele tuinslangen van de pastorijtuin terug uit het magazijn gehaald zullen worden. Is dat de manier waarop de meerderheid de monumentale kastanje wil beschermen?
Ik vroeg daarom op de gemeenteraad aan de bevoegde schepen of het studiebureau op de hoogte was dat er een ondergrondse garage zou komen. Schepen Danny Van de Velde was heel duidelijk: de boom moet behouden blijven en het studiebureau wist dit. En ze wisten ook dat er een ondergrondse garage zou komen.”
De aap komt uit de mouw … er is nog geen studie gemaakt voor de bouw
Sleeuwaert stelde daarom na de gemeenteraad formeel de vraag via de algemeen directeur aan het studiebureau of ze effectief op de hoogte waren van de garage en de mogelijke bemaling die hiervoor nodig is. En ook waarom gesteld werd dat de bemaling niet van toepassing is.
Sleeuwaert: “Deze week kreeg ik het antwoord van de algemeen directeur. De analyse waar in de overeenkomst naar werd verwezen, ging alleen maar over de afbraakwerken en niet over de bouw zelf. Die studie was niet eens gemaakt! En als wij daar niet achteraan waren gegaan, zou die ook nooit gemaakt zijn. De meerderheid ging er immers van uit dat de analyse wél alle werkzaamheden dekte, niet alleen de afbraak, maar ook de bouw. Maar dat was dus een onterechte veronderstelling.”
De meerderheidspartijen hebben dus steken laten vallen, want zonder onze interventie hadden ze geen poot om op te staan richting Van Roey als door de grondbemaling de boom zou stilvallen. Er stond immers niets over in de analyse.”
De gemeente Zoersel zal nu formeel de opdracht geven aan Van Roey om de studie naar de impact van de bouwwerken te laten uitvoeren en een daaruit voortvloeiend beschermingsplan te laten opstellen dat ook effectief uitgevoerd moet worden.
Dank aan Heerlijk Zoersel voor het opvolgen van al die dossiers, Halle zou er nogal bloot uitkomen.