Kan Zoersel de historische achterstand in rioleringen versneld wegwerken door nieuwe aanpak?

De gemeente Zoersel zal voor nieuwe rioleringswerken de werfzone drastisch beperken. Hierdoor zijn minder onteigeningen nodig.
Ze komt hiermee tegemoet aan de herhaaldelijke vraag van Heerlijk Zoersel om rioleringswerken anders aan te pakken.  Heerlijk Zoersel hoopt dat de historische achterstand op het vlak van rioleringen versneld kan worden weggewerkt nu er minder onteigeningen nodig zijn. Dit heeft immers een gunstig effect op de doorlooptijd van rioleringsdossiers en zorgt ervoor dat niet steeds een kaalkap aangericht moet worden in de betrokken straten.

Zoersel heeft een historische achterstand als het gaat over de aanleg van rioleringen. Gemiddeld heeft een Vlaamse gemeente een rioleringsgraad van 88%. Onze gemeente scoort met 58% beduidend lager dan het gemiddelde. Zoersel bengelt zelfs achteraan in de ranking en staat op de 280ste plaats van de 300 Vlaamse gemeenten. Er is dus nog een lange weg te gaan eer we de beoogde 98% zullen behalen.

Kaalkap

Zoerselse straten waar de voorbije decennia rioleringswerken werden uitgevoerd, zijn te herkennen aan de jonge straatbomen. Waar rioleringen kwamen, werden vaak alle bestaande straatbomen geveld om voldoende ruimte te hebben voor de werken en het aanleggen van grachten.

Dit leidde in het verleden ondermeer tot felle protesten in de Bloemenwijk.

Tom Sleeuwaert, fractieleider Heerlijk Zoersel: “Bewoners van straten waar rioleringswerken gepland werden, contacteerden ons in het verleden telkens met de bezorgdheid dat er een kaalkap zou plaatsvinden in hun wijk. Ze vroegen ons of hier niets aan te doen viel. We brachten deze problematiek daarom al verschillende keren op de gemeenteraad, maar kregen telkens te horen dat de bomen niet konden blijven omwille van de ruimte die nodig is om alle nutsvoorzieningen aan te leggen. Ons voorstel om minder breed te gaan in de (her)aanleg en alles onder de straat te voorzien was volgens de meerderheid niet mogelijk.”

Solidariteitsprincipe is niet houdbaar

Om voldoende ruimte te creëren voor de aanleg van nutsvoorzieningen en open grachten waren vaak heel wat onteigeningen nodig. De gemeente Zoersel hanteerde hierbij het zogenaamde ‘solidariteitsprincipe’.

Jos Vekemans, voorzitter Heerlijk Zoersel: “De gemeente verwachtte dat eigenaars, in ruil voor de riolering en de heraanleg van hun straat, kosteloos of onder de marktprijs afstand deden van een deel van hun perceel om de werkzaamheden optimaal te laten verlopen. Uiteraard leidde dat in heel wat straten tot wrevel en zelfs tot procedures. Het innemen van gronden duurde soms jaren waardoor rioleringsdossiers verschrikkelijk lang aansleepten.

Begin dit jaar oordeelde de rechter van de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen dat deze werkwijze in strijd is met het onteigeningsbesluit en is ingegeven door budgettaire overwegingen van het gemeentebestuur. We vroegen daarom reeds op de gemeenteraad van februari hoe de gemeente zou omspringen met deze uitspraak. Want ze had volgens ons verstrekkende gevolgen voor lopende en toekomstige rioleringsdossiers. We vroegen om de aanpak te veranderen, zodat minder grondinnames nodig zouden zijn.

In plaats van de strategie aan te passen, besloot de meerderheid cassatieadvies in te winnen. Ze bleef dus vasthouden aan de manier van werken die jarenlang gehanteerd werd.”

Dan toch een andere aanpak

Ondanks herhaalde vragen van Heerlijk Zoersel naar wat het cassatieadvies uiteindelijk was, kwam er geen info over de aanpak die in de toekomst gehanteerd zou worden. Tot de aanpassingen van het meerjarenplan begin december werden doorgestuurd naar de raadsleden.

Sleeuwaert: “Daarin lazen we ineens dat het college beslist had om voortaan rioleringen onder de rijbaan aan te leggen en de werfzone te beperken tot de ruimte tussen de bestaande opstanden. Exact dus wat we al jaren vragen, maar waarvan gezegd werd dat dat niet mogelijk was.

Op mijn vraag waarom het geweer ineens van schouder wordt veranderd, kregen we te horen dat dit te maken heeft met de Blue Deal, het plan van de Vlaamse overheid in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Daarin staat dat het aangewezen is om regenwater zo maximaal mogelijk ter plaatse te houden in plaats van het af te voeren via grachten en riolen. Echter, dit plan bestaat al meer dan 2 jaar en toch bleef de meerderheid vasthouden aan haar oude aanpak, tot nu.

We vermoeden daarom dat andere redenen aan de basis liggen van deze andere aanpak. Als er geen grondinnames meer moeten gebeuren, zou dat volgens het aangepaste meerjarenplan de gemeente 1,5 miljoen euro kunnen besparen. En dat is gezien de penibele financiële toestand van onze gemeente meer dan welkom.”

Hoop op versneld wegwerken van historische achterstand

Wanneer onteigeningen in de meeste straten niet meer nodig zijn, gaat dat niet alleen ervoor zorgen dat de werken sneller vooruit kunnen gaan, het zorgt er ook voor dat er meer straatbomen zullen kunnen blijven staan. En omdat er minder onteigeningen nodig zijn, is dat ook goed voor onze gemeentefinanciën.

Wat de reden ook moge zijn waarom de gemeente Zoersel het geweer van schouder veranderd heeft en voortaan onze aanpak hanteert, Heerlijk Zoersel hoopt dat er nu eindelijk werk wordt gemaakt van het versneld wegwerken van de historische achterstand.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.