Ooops … they did it again!

Hoewel de gemeente Zoersel Van Roey formeel in gebreke heeft gesteld en de aannemer nog steeds niet aan zijn verplichtingen voldoet, is Van Roey opnieuw gestart met de grondbemaling in de pastorijtuin. Vreemd genoeg grijpt de gemeente niet in en laat ze opnieuw betijen.
h-EERLIJK ZOERSEL vindt dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet opnemen en de grondbemaling moet laten stilleggen tot de aannemer zich in regel heeft gesteld.

Even recapituleren: op 27 augustus legde de Rechtbank van Eerste Aanleg in Antwerpen Van Roey op om de grondbemaling per direct stil te leggen op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per dag. De aanleiding hiervoor was een eenzijdig verzoekschrift van buurtbewoner Ronald Van Der Auwera. Hij had vastgesteld dat de bouwvoorschriften die de gemeente aan Van Roey had opgelegd niet werden nagekomen. 

De aannemer moest daarop van de Rechtbank een gedetailleerde plaatsbeschrijving opmaken met een beschrijving van alle gevelvlakken, bepleistering en zichtbare funderingen, samen met een beschrijving van het aanwezige waardevolle groen.

Vorige week kwam de zaak opnieuw voor. De aannemer had ondertussen voor het pand van Van der Auwera een voldoende gedetailleerde plaatsbeschrijving laten opmaken. 

Op maandag 20 september stuurde de gemeente Zoersel een ingebrekestelling naar Van Roey verwijzend naar de procedure in kortgeding.

“(…) Hieruit volgt dat de Voorzitter in kort geding van oordeel was dat de initiële plaatsbeschrijving niet voldoende gedetailleerd was. Het opmaken van de plaatsbeschrijving is een verplichting in hoofde van Groep Van Roey NV (zoals is opgenomen in de aktename grondbemaling), zodat deze de gemeente Zoersel zal moeten vrijwaren voor eventuele schade die uit niet-naleving van deze verplichting volgt.  Ter bewaring van de rechten van de gemeente Zoersel dienen wij bijgevolg Groep Van Roey in gebreke te stellen voor de tekortkomingen in de eerst uitgevoerde plaatsbeschrijving.”

Nog steeds niet in orde

De aktename grondbemaling waarin de gemeente voorschriften had opgelegd aan Van Roey was zeer duidelijk: Van Roey diende voor de start van de (grondbemalings)werken een plaatsbeschrijving te maken van alle constructies en waardevol groen in een straal van 100 meter rond de bouwzone. Niet alleen voor het eigendom van Van Der Auwera, maar voor àlle eigendommen in de straal van 100 meter.

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Door de juridische procedure die Van Der Auwera heeft gevoerd, weten we waaraan een plaatsbeschrijving moet voldoen (zie hierboven). Verschillende buurtbewoners zitten in exact dezelfde situatie als Van Der Auwera en hebben aan Van Roey laten weten dat ze niet akkoord zijn met het oppervlakkige fotoverslag. De gemeente is hiervan op de hoogte. De gemeente is ook op de hoogte van het ontbreken van een aantal plaatsbeschrijvingen in een straal van 100 meter. Maar desondanks grijpt men niet in.”

Daniël Talpe (ondervoorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Het is onbegrijpelijk dat de gemeente haar inwoners niet beschermt. Voor de meeste mensen is een huis en tuin de belangrijkste investering in hun leven. De gemeente heeft zelf vooraf terechte voorschriften opgelegd aan Van Roey om plaatsbeschrijvingen te laten maken. Zo hebben bewoners, in geval van schade, iets in handen om deze schade te kunnen verhalen op de aannemer. Maar als puntje bij paaltje komt, controleert de gemeente niet of aan de voorschriften wordt voldaan en nog straffer: ze grijpt niet in wanneer ze erop gewezen worden dat de aannemer de regels aan zijn laars lapt. Het is opvallend dat Marc de Cordt (Groen), schepen voor ruimtelijke ordening, in deze zijn verantwoordelijkheid niet opneemt. En ook de burgemeester laat maar betijen.”

h-EERLIJK ZOERSEL eist dan ook dat de grondbemaling wordt stilgelegd. Elke dag dat de pompen in werking zijn, is er immers een risico op schade dat buurtbewoners onmogelijk zullen kunnen aantonen, zonder voldoende gedetailleerde plaatsbeschrijving.

Eén gedachte over “Ooops … they did it again!

  1. Toch vreemd dat men (“de gemeente”) de hand(en) boven het hoofd houdt van deze aannemer….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.