Welkom Yeltser

Opnieuw mag Heerlijk Zoersel nieuw politiek talent verwelkomen. Yeltser Verheyen, zesdejaarsleerling in het Sint-Jan Berchmanscollege en toekomstig student politieke wetenschappen, sluit zich aan bij onze partij.

Voorzitter Luc Joris en jongerenvoorzitter Julie Fierens gingen met Yeltser in gesprek aan het gemeentehuis van Zoersel. En de locatie is niet zomaar toevallig, want Yeltser is ambitieus en wil de sprong maken van de leerlingenraad naar de gemeenteraad.

Van harte welkom in ons team, Yeltser. Kun je je even voorstellen?

Yeltser: Ik ben geboren en getogen in Zoersel en ben een trotse inwoner van het Risschot. Voetballen doe ik bij KFC Sint-Martinus Halle en ik ben ook aspirant in de Chiro van Sint-Antonius. Mijn lagereschooltijd heb ik doorgebracht op de Beuk en Noot. Momenteel ben ik bezig aan mijn laatste jaar in het Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle, waar ik de studierichting Latijn-wiskunde volg. In september start ik met de opleiding politieke wetenschappen aan de UA. Deze week, op 29 mei, word ik 18 jaar.

We horen vaak dat jongeren geen interesse hebben in politiek. Bij jou is dat duidelijk anders.

Yeltser: Klopt, ik heb me eigenlijk altijd al geëngageerd om zaken proberen te verbeteren en een zo aangenaam mogelijke plek te creëren voor mijn leeftijdsgenoten. In de derde graad van het secundair was ik bijvoorbeeld klasburgemeester. Vanuit die rol vertegenwoordigde ik de ideeën van mijn klas. Hetzelfde deed ik voor de leerlingen en de school op de leerlingenraad.

Ik merk dat jongeren heel veel goede ideeën hebben, maar die niet altijd naar buiten brengen. En dat is jammer uiteraard. Dit wilde ik dan doen voor hen waarbij ik zowel hun mening als mijn mening kon toelichten en onderbouwen.

Na mijn ‘politieke ambitie’ als klasburgemeester op de schoolbanken, wil ik nu graag hoger mikken: ik ambieer de sprong te maken van de leerlingenraad naar de gemeenteraad. Mijn politieke interesses wil ik omzetten naar een engagement om ons mooie Zoersel nog aantrekkelijker te maken, zodat de inwoners van Zoersel oprecht kunnen zeggen dat ze trots zijn op hun gemeente.

We zijn heel blij met zoveel frisse ambitie. Je bent duidelijk een doorzetter.

Yeltser: Ik heb in november 2022 een dubbele beenbreuk opgelopen op het voetbalveld. Dit voorval heeft me naderhand sterker gemaakt. Mijn lange revalidatie die tegen augustus voorbij zou moeten zijn, heeft mij geleerd om te blijven doorzetten, ook al gaat dit gepaard met ups en downs. Het was mijn droom om terug op het veld te staan en het is nog meer mijn droom om de Zoerselaar trots te maken op Zoersel. In mijn eerste doel ben ik al geslaagd, laten we nu samen het tweede ook realiseren.

Waarom heb je voor Heerlijk Zoersel gekozen?

Yeltser: Ik zie enorm veel raakvlakken tussen waar Heerlijk Zoersel voor staat en wat ik belangrijk vind. Heerlijk Zoersel is een lokale partij die zich toespitst op het gemeentelijk gebeuren, zonder verantwoording te moeten afleggen aan nationale partijbureaus. Bij ons staat samenwerking centraal. Samenwerken met verenigingen, met wijken, met ondernemers, met andere politieke partijen. Als we samenwerken, kunnen we zoveel meer bereiken. Een meer eendrachtige samenwerking waarbij we kijken naar wat ons verbindt i.p.v. wat ons scheidt. Op lokaal niveau gaat het minder om een links of rechts gedachtengoed, maar gaat het om lokale initiatieven.

Waar wil jij je vooral voor inzetten?

Yeltser: Ik wil vooral mijn schouders zetten onder het verkleinen van de kloof tussen de politiek en de burger. Onze jeugd heeft recht op een stem in de gemeenteraad. In dialoog gaan, is hierbij essentieel. Geen beleid over Zoersel maar met de Zoerselaars.

Over het algemeen is het vertrouwen in de politiek aan het verdwijnen en dat vind ik jammer. Het positieve wordt amper opgemerkt, maar het negatieve weet eenieder. Ik wil op dat vlak terug een 180° ommekeer maken door positief te blijven om het vertrouwen en het geloof terug op te krikken met onze manier van politiek voeren. Ik wil voor jongeren een aanspreekpunt zijn om ook hun stem te laten gelden.

Samen naar een meer eendrachtige samenwerking. Mijn ambitie is om u trots te maken op ons heerlijke Zoersel.

Veel succes, Yeltser. En alvast een gelukkige verjaardag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.