Zoersel krijgt 3 hondenlosloopzones

Zoersel krijgt nog dit jaar haar eerste hondenlosloopzone. En, goed nieuws voor de viervoeters, er komen er nog twee bij.
h-EERLIJK ZOERSEL is blij dat de gemeente werk maakt van haar vraag om in elke deelgemeente een hondenlosloopzone te voorzien.

“In maart 2018 organiseerden we met h-EERLIJK ZOERSEL een hondenwandeling. We wilden hiermee druk zetten op het toenmalige gemeentebestuur om werk te maken van een hondenlosloopweide in elke deelgemeente. Een honderdtal wandelaars kwam toen, ondanks het gure weer, naar het park om deze oproep kracht bij te zetten,” zegt Jos Vekemans (voorzitter van h-EERLIJK ZOERSEL).

Zoersel telt een kleine 2000 honden. Als honden niet zijn aangelijnd, riskeren eigenaars in Zoersel een GAS-boete. Nergens is er momenteel een plaats voorzien waar honden los kunnen rondlopen. In Brasschaat en Schoten zijn er liefst 5 losloopzones. Hondenlosloopzones moeten duidelijk aangegeven zijn en makkelijk bereikbaar.

Naar aanleiding van onze hondenwandeling en de aandacht in de pers hiervoor engageerde N-VA zich om een locatie te zoeken. Er kwam echter geen hondenlosloopzone in de vorige legislatuur. In de beleidsintenties van het nieuwe bestuur werd de inrichting van drie hondenlosloopzones beloofd, één in elke deelgemeente.

Jos Vekemans: “Nu we als partij vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad, houden we daar de druk hoog om te vermijden dat ook deze intentie dode letter blijft. Via bevoegd schepen Danny Van de Velde vernamen we een tijdje geleden dat de eerste losloopzone eind juli geopend zal worden aan bos Akker ter hoogte van huisnummer 35 in deelgemeente Sint-Antonius. Ik ben reeds ter plaatse gaan kijken en er staan nog steeds alleen maar paaltjes in de grond, enkele zijn reeds uitgetrokken. De belofte dat deze losloopweide zal opengaan tegen einde van de maand lijkt me niet meer haalbaar, maar we zijn in elk geval blij dat er nu eindelijk werk van wordt gemaakt.”

Ook in deelgemeente Halle zal er ter hoogte van de Blokskens een hondenlosloopzone ingericht worden. En in een latere fase zal er ook in Zoersel een gebied komen waar onze viervoeters vrij kunnen ravotten.

Charlotte Vercruyssen (gemeenteraadslid h-EERLIJK ZOERSEL) roept het gemeentebestuur op om voldoende aandacht te besteden aan het beheer van deze zones: “Goede afspraken, maken goede vrienden en zorgen ervoor dat het voor iedere hondeneigenaar fijn blijft. Het is daarom belangrijk om preventief te werken door een duidelijk gebruiksreglement uit te hangen en vuilbakjes te voorzien voor de poepzakjes en ander afval. Het zou ook goed zijn mocht de gemeente verspreid over het openbaar domein, en zeker op plaatsen waar er veel gewandeld wordt, vuilnisbakjes voorzien voor poepzakjes. Die vinden we nog al te vaak langs de kant van de weg.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.