Af te breken parochiezaal blijkt meest energiezuinige gebouw

In het kader van PPS Halle wil het gemeentebestuur een nieuwe dorpszaal bouwen ter vervanging van de bestaande zaal Sint-Maarten aan de Lindedreef. De bestaande zaal, in de volksmond ‘de parochiezaal’, blijkt echter het meest energiezuinige gebouw van de gemeente te zijn.
h-EERLIJK ZOERSEL vindt het onbegrijpelijk dat het bestuur net dit gebouw wil afbreken, terwijl er duidelijk andere ‘probleemgebouwen’ zijn in de gemeente.

Op p. 42 van het omstreden klimaatplan dat op de gemeenteraad van mei werd verworpen, staat een overzicht van het gas- en elektriciteitsverbruik van de gebouwen van het gemeentelijk patrimonium. Een belangrijk deel van de klimaatmaatregelen die je als gemeente kunt nemen, heeft immers te maken met het terugdringen van het energieverbruik van de eigen gebouwen.

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Wat opvalt, zijn de grote verschillen tussen de gebouwen. En wat al helemaal opvalt, is het geringe energieverbruik in zaal Sint-Maarten. De cijfers dateren van 2012 toen de zaal ook nog als schoolrefter en voor andere schoolactiviteiten werd gebruikt. De parochiezaal van Halle was, en is nog steeds, het meest energiezuinige gebouw van ons gemeentelijk patrimonium. En dat wil de gemeente afbreken. Onbegrijpelijk. Het is volgens ons logischer om bijvoorbeeld eerder het seniorenlokaal aan te pakken dat 3 keer kleiner is dan de parochiezaal, maar wel 10 keer meer gas verbruikt of Jeugdhuis De Zoezel dat 5 keer meer elektriciteit gebruikt voor een vergelijkbare oppervlakte en liefst 30 keer meer gas.”

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “Waarom niet de bestaande parochiezaal renoveren voor een kleine 300.000 euro en het resterende bedrag dat uitgespaard wordt door geen nieuwe zaal te bouwen investeren in andere gebouwen of projecten? Als je weet dat de kost van de zaal die de gemeente in de historische pastorijtuin wil zetten meer dan 1,8 miljoen euro is waarvan 1,5 miljoen euro door de gemeente Zoersel opgehoest moet worden, spaar je dus bijzonder veel geld uit. En dan heb ik de kosten voor de omgevingswerken op en rond de pastorijtuin die ook oploopt tot enkele honderdduizenden euro’s niet eens meegeteld. In deze budgettair krappe tijden zo smossen met belastinggeld, terwijl er duidelijk andere noden zijn, is onverantwoord.” 

h-EERLIJK ZOERSEL drong daarom op de gemeenteraad nogmaals aan om af te stappen van de afbraak van de huidige parochiezaal die functioneel zeer goed is en nu ook energiezuinig blijkt te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.