CD&V depanneert minderheidscoalitie: benieuwd naar bestuursstijl en inhoudelijke keuzes

Na maanden van politieke impasse zal Zoersel vanaf 30 september opnieuw een meerderheidscoalitie hebben. Deze zal bestaan uit N-VA, Groen en Open VLD (die tot op heden samen een coalitie vormden), aangevuld met CD&V.
h-EERLIJK ZOERSEL is benieuwd naar de bestuursstijl en het inhoudelijke programma van de nieuwe coalitie, want daar is momenteel nog niet veel over bekend.

Interne strubbelingen binnen N-VA Zoersel leidden ertoe dat schepen Cindy Van Paesschen en gemeenteraadsvoorzitter Marcel De Vos het voorbije jaar hun partijlidkaart inleverden en beslisten om als onafhankelijke te gaan zetelen. Hierdoor had de coalitie van N-VA, Groen en Open VLD geen zekere meerderheid meer. De minderheidscoalitie had slechts de steun van 12 van de 27 raadsleden.

Burgemeester Liesbeth Verstreken maakte in het begin van de zomervakantie het interne personeelsprobleem publiek door op ATV te verkondigen dat deze situatie niet meer werkzaam was. Ze verklaarde toen om tegen het einde van de zomervakantie de minderheidscoalitie te willen uitbreiden met steun van de oppositie.

Na 2,5 maanden verscheen gisteren een persbericht online waarin te lezen stond dat CD&V de minderheidscoalitie gaat depanneren.

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Opvallend is dat N-VA een zware prijs betaalt voor de deelname van CD&V, de partij die ze bij de start van de legislatuur koste wat het kost in de oppositie wilde drukken. N-VA moet twee schepenen inleveren: Koen Paredaens en Michaël Heyvaert. En ook de schepenpost van onafhankelijk schepen Cindy Van Paesschen gaat naar CD&V. Van de oorspronkelijke 5 N-VA-leden in het schepencollege blijven er nu nog 2 over: de burgemeester en schepen Danny Van de Velde. Op papier en volgens hun eigen Facebook-pagina is N-VA nog steeds de leidende partij in Zoersel, omdat ze de burgemeester levert, maar in het schepencollege zwaait CD&V voortaan de scepter.”

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “De vraag is nu wat CD&V met deze scepter gaat doen. In de krant lezen we dat ‘de beleidslijnen uit de eerdere beleidsintenties in grote mate zullen worden verdergezet’. Gaat CD&V dan het N-VA-beleid dat ze de voorbije 2,5 jaar bekampt heeft zomaar steunen? De invulling van de verenigingsinfrastructuur in Zoersel, het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, de ondersteuning van verenigingen, de herbestemming van Dorp 50 en de aanpalende woningen, het klimaatplan, het mobiliteitsbeleid, de eikenprocessierupsen, het zwembaddossier, enz. Het is maar een greep uit de vele dossiers waar N-VA en CD&V vaak diametraal tegenover elkaar stonden. We zijn dan ook bijzonder benieuwd naar de volgende gemeenteraad. Hopelijk krijgen we dan een duidelijk beeld van de inhoudelijke keuzes van deze nieuwe coalitie.

Charlotte Vercruyssen (gemeenteraadslid h-EERLIJK ZOERSEL): “Ik ben ook benieuwd naar de bestuursstijl van de nieuwe coalitie. In het verleden werd elk voorstel van de oppositie zomaar de vuilbak in gekieperd. Iets wat ook bij CD&V voor heel wat frustratie zorgde. Gaat dit vanaf nu anders lopen? Wij zullen vanuit h-EERLIJK ZOERSEL in elk geval constructieve voorstellen blijven formuleren op de gemeenteraad. Zo hebben we op de gemeenteraad van september een voorstel geagendeerd om te stoppen met het ondoordacht knippen van straten. We willen dat proefopstellingen steeds  kaderen in een ruimer wijkcirculatieplan waarbij de ruimere wijk actief betrokken wordt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.