h-EERLIJK ZOERSEL vraagt bijkomend stabiliteitsonderzoek technische dienst

Omdat De Vleugel in de Achterstraat, waarin onder andere de muziekschool gevestigd is, te kampen heeft met grote scheuren in de muur en gebarsten ramen, nam het college in september de beslissing een studiebureau aan te duiden. Dit bureau moet een stabiliteitsonderzoek doen in De Vleugel en de schade(risico’s) in kaart brengen.
h-EERLIJK ZOERSEL brengt een extra agendapunt op de gemeenteraad van november om dit onderzoek uit te breiden naar de nieuwe technische dienst die er vlak naast gepland wordt. In afwachting van de resultaten vraagt onze partij om de werkzaamheden op het terrein op te schorten.

Het schepencollege besliste op 16 september 2019 om een opdracht te geven aan studiebureau MMS & Partners. Dit studiebureau moet een bijkomend stabiliteitsonderzoek uitvoeren met het oog op een onderzoek naar de gebreken aan het gebouw ‘De Vleugel’ in het licht van de 10-jarige aansprakelijkheid. ‘De Vleugel’, een gebouw dat werd opgetrokken in 2012, vertoont namelijk grote scheuren in de muren en barsten in de ramen die mogelijk te wijten zijn aan problemen met de stabiliteit.

Vlakbij ‘De Vleugel’ zijn er momenteel werkzaamheden bezig om de nieuwe technische dienst te realiseren.

Jos Vekemans, voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL: “We hebben het sonderingsverslag voor deze nieuwe technische dienst opgevraagd bij onze diensten. Het sonderingsverslag werd uitgewerkt in de zomer van vorig jaar door Sondex. Voor alle duidelijkheid: wij willen de kwaliteit van het sonderingsverslag van de technische dienst niet in vraag stellen. En we willen ook niet vooruitlopen op de uitslag van het stabiliteitsonderzoek van De Vleugel. Maar gezien de problemen aan De Vleugel is, volgens ons, voorzichtigheid geboden.”

Fractieleider Tom Sleeuwaert: “Wat als er fundamentele punten opduiken in het stabiliteitsonderzoek die ook een impact hebben op de directe omgeving? Wat als er aanbevelingen komen van studiebureau MMS & Partners voor toekomstige constructies? Wat als er hierdoor extra inspanningen dienen te gebeuren aan de site van de technische dienst die mogelijk de kosten (zo mogelijk) nog meer laten stijgen?”

Daarom wil h-EERLIJK ZOERSEL met een extra agendapunt op de gemeenteraad van november vragen om de opdracht van de uitvoering van het stabiliteitsonderzoek van ‘De Vleugel’ uit te breiden naar de site van de nieuwe technische dienst. En ook adviezen te laten formuleren voor deze site.

Tom Sleeuwaert: “We vragen het schepencollege om, vanaf het moment dat het verslag van het stabiliteitsonderzoek beschikbaar is, dit onverwijld over te maken aan de raadsleden. En wanneer er een ongunstig advies komt of wanneer het studiebureau aanbevelingen doet, ons een overzicht te bezorgen van de maatregelen, inclusief kostenraming. Zolang we niet beschikken over het verslag van het stabiliteitsonderzoek willen we, tot slot, vragen om alle werkzaamheden op het terrein op te schorten. Tot een gunstig advies van het studiebureau werd overgemaakt aan de raadsleden of, in geval van een ongunstig advies, tot de gemeenteraad een beslissing heeft genomen over de te nemen maatregelen.
Het zou immers bijzonder jammer zijn gewoon door te zetten en achteraf vast te stellen dat de reeds uitgevoerde werken onvoldoende blijken om problemen zoals bij ‘De Vleugel’ te vermijden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.