Livestream gemeenteraad blijft, ook na de coronacrisis

Geduld is een mooie deugd. Twee jaar nadat h-EERLIJK ZOERSEL het voorstel op de politieke agenda plaatste, stemde de gemeenteraad dinsdag voor een aantal aanpassingen in de raadszaal waardoor kwalitatieve opnames gemaakt kunnen worden van de raadszittingen.  Hierdoor zullen de raadszittingen ook na de coronacrisis live te volgen zijn van thuis uit.

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Het was het eerste voorstel dat onze partij lanceerde op de eerste gemeenteraad van deze legislatuur: een aanpassing van de raadszaal, zodat audiovisuele opnames gemaakt zouden kunnen worden. Opnames die niet alleen per agendapunt raadpleegbaar zijn, maar ook per spreker en per onderwerp. We vroegen ook dat de zittingen via livestream gevolgd zouden kunnen worden. Het voorstel werd twee jaar geleden weggestemd door de meerderheidspartijen.”

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “Ondertussen ziet de wereld er anders uit. Door corona wordt de gemeenteraad sinds april vorig jaar gelivestreamd en de opnames zijn daarna opnieuw te bekijken op het Youtube-kanaal van de gemeente. Nooit eerder volgden zoveel Zoerselaars wat er op de gemeenteraad besproken en beslist wordt. Maar wat gaat er gebeuren eens de coronacrisis achter de rug is en de vergaderingen terug gewoon in de raadszaal kunnen doorgaan? Gaan we de livestream dan terug afschaffen? Dat wilde de oppositie verhinderen. Vlaams Belang haalde daarom ons voorstel van 2019 onder het stof vandaan. Het kreeg deze keer wel de steun van een meerderheid van de raadsleden.

De raadszaal zal aangepast worden, zodat een kwaliteitsvolle audio-opname per agendapunt en per spreker gemaakt en herbeluisterd kan worden. Er wordt tevens het nodige technische materiaal voorzien om een kwaliteitsvolle livestream (met beeld) mogelijk te maken en hier zal in de meeste ruime zin van het woord gebruik van gemaakt worden. Zo kan iedereen de zittingen van op afstand blijven volgen, ook na corona. Niet alleen de gemeenteraadszittingen, maar ook adviesraden zullen op die manier van op afstand te volgen zijn als ze in de raadszaal plaatsvinden. Verder zal er ook onderzocht worden welke mogelijkheden er bestaan om hybride vormen van vergaderen mogelijk te maken. Op die manier zouden raadsleden die bv. in het buitenland zitten om professionele redenen of ziek zijn toch kunnen deelnemen aan vergaderingen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.