Meerderheid blijft erbij: je moet ook betalen voor een restafvalbak die je niet gebruikt

h-EERLIJK ZOERSEL is absoluut voorstander van het principe ‘de vervuiler betaalt’, maar niet als de omschakeling van restafvalzakken naar bakken een verkapte belasting blijkt te zijn.
Elke Zoerselaar gaat immers maandelijks een gebruiksrecht voor de IGEAN-bak moeten betalen, zelfs wanneer die niet gebruikt wordt.
Daarom stelden we voor dat het hebben van een IGEAN-bak niet verplicht is. En dat er dus alleen betaald moet worden als er gebruik van gemaakt wordt.
Toch stemden N-VA, CD&V, Groen en Open VLD ons voorstel weg.

De gemeenteraad keurde in juni een retributiereglement goed voor de selectieve inzameling en verwerking van gft en huisvuil. Een ‘retributie’ is, volgens de website van de gemeente Zoersel, “een vergoeding voor een prestatie of een dienst die de gemeente levert. Alleen als u er effectief gebruik van maakt, betaalt u ze.”

Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Toch blijkt het in de feiten niet te gaan over een retributie, maar over een belasting. Het gebruik van de restafvalbakken van IGEAN is namelijk verplicht voor iedereen. Iedereen moet dus betalen voor de bakken, ook al wordt er geen gebruik van gemaakt. Bewoners van appartementen die een andere erkende afvalophaler hebben voor hun restafval, bijvoorbeeld. Die hebben geen nood aan een extra bak van IGEAN. Waar zouden ze hem zetten, trouwens? En ook Zoerselaars die heel milieubewust door het leven gaan en restafval vermijden in hun aankoopgedrag kunnen met zo’n bak niets doen. Ook zij moeten elke maand betalen voor een bak die ze niet gebruiken.”

Charlotte Vercruyssen (gemeenteraadslid h-EERLIJK ZOERSEL): “Dat is totaal onlogisch en staat mijlenver af van het principe ‘de vervuiler betaalt’. Want in dit soort gevallen vervuilen deze Zoerselaars namelijk niet, en al zeker niet via de dienstverlener IGEAN waarvoor ze wél moeten betalen. Het gaat dus ook niet op om een kost voor een gebruiksrecht aan te rekenen, want noch de gemeente, noch IGEAN heeft kosten voor die aansluitpunten. Het is ook onterecht om deze mensen aan te manen een voorschotbedrag te doen betalen van 30 of 50 euro, een bedrag dat deze mensen maand na maand kleiner zullen zien worden.”

Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “Daarom stelden we voor om het retributiereglement te verduidelijken en op te nemen wat er moet gebeuren als mensen géén gebruik maken van de diensten van IGEAN. Het is namelijk te zot voor woorden dat ze een bak moéten aannemen, die ze niét gebruiken en waarvoor ze wél moeten betalen. Het doet ons denken aan de milieubox van destijds. Die staat bij veel mensen ook nog ergens verloren in de garage of het tuinhuis. Met dat verschil dat je niet elke maand moet betalen voor die milieubox.”

De nieuwe meerderheid (N-VA, CD&V, Groen en Open VLD) stemde echter tegen dit voorstel. Ze blijven erbij dat iedereen een IGEAN-bak moet hebben en iedereen hiervoor moet betalen, of hij nu gebruikt wordt of niet. 

Vekemans: “We vinden het vooral zeer opvallend dat CD&V ons voorstel verworpen heeft. Toen de gratis huisvuilzakken werden afgeschaft, reageerden ze terecht zeer scherp op deze beslissing van de toenmalige meerderheid. Samen met ons trouwens. Toen spraken ze zelf over een ‘belastingverhoging’.  Op dat moment konden Zoerselaars immers niet meer rekenen op een aantal gratis zakken en moesten ze dus alle zakken die ze gebruiken zelf betalen. Nu is de situatie nog nadeliger voor Zoerselaars die geen bak gebruiken van IGEAN: ze maken geen gebruik van de dienstverlening, maar moeten toch betalen.”

14 gedachten over “Meerderheid blijft erbij: je moet ook betalen voor een restafvalbak die je niet gebruikt

  1. Inderdaad een zeer onterechte beslissing. Het geeft ook aanleiding tot fraude. Bij ons is de vuilophaling zeer vroeg, als gepensioneerde ga ik niet opstaan om 7.00 uur om de vuilbak buiten te zetten. Ik zet hem buiten alvorens te gaan slapen. Ik kan niet nagaan of iemand zijn vuil in de nacht bij mij kapt.

  2. Iedereen kan een slotje laten plaatsen via Igean. 20 euro. Het wordt binnen de week geplaatst na telefoon naar een gratis 0800 nummer.

    1. Inderdaad Ida, en ge kunt er nog wieltjes laten onderzetten ook. Kost natuurlijk ook poen.
      Ben in ieder geval benieuwd hoelang het gaat duren alvorens een aantal mensen ’s nachts hun ronde gaan doen om afval in de containers te dumpen.

    2. Naar ik vernomen heb zijn deze slotjes niets waard. Als je de container op een bepaalde manier kanteld, springen deze slotjes open. Ook maar gelezen in andere groepen, waar mensen uit andere gemeenten, al langer gebruik maken van de grijze bak

  3. Het is gewoon een verkapte belasting
    Gewoon schandalig.
    Ze kunnen de mensen zo toch maar niet laten betalen wat ze niet nodig hebben
    Ik heb die bak niet nodig daar ik zelf een afvallcontainer bezit van ivo van den bosch.

  4. Stel U maar eens voor dat ze ’s nachts batterijen, verfresten enz in uw container kappen en bij ledeging wordt dat vastgesteld. Wie gaat daar voor opdraaien denk je?

  5. Laten we allemaal reageren door het voorschot niet te betalen. Samen burgerlijk ongehoorzaam zijn, welke boetes zijn er voorzien? Weet iemand dat? Samen staan we toch sterk?
    Ik denk dat ik mijn containerke terug ga brengen naar Igean, wie rijdt ermee?
    Onze gegevens staan op dit bakske, we moeten niet ongerust zijn dat Igean niet weet van wie deze containers zijn.

    i

    1. Dag Riet

      We hebben even navraag gedaan bij de algemeen directeur van de gemeente Zoersel.

      Het politiereglement voorziet niet in een sanctie. In het retributiereglement van de gemeente staat echter wel het volgende: “Bij niet-minnelijke regeling zal de inning bij burgerlijke rechtsvordering gebeuren.”

      Vrij vertaald: indien de minimumbijdrage als voorschot per aansluitpunt niet wordt betaald, kan dit wel via gerechtelijke weg.

      Uiteraard zijn er ook sancties inzake sluikstort.

      1. Ik wil ze nog wel eens een rechter zien vinden die mij gaat veroordelen voor een nooit medegedeelde ‘schuld’ van in 2013, waar nooit een afrekening, noch een herinnering voor verstuurd werd. Dat is gewoon wanbeleid. Mijn klanten komen hier ook niet vragen of ze nog schulden hebben hoor …

  6. Geen denken aan dat ik een voorschot betaal. Dat zou geïnterpreteerd kunnen worden als akkoord met algemene voorwaarden. Dat gaan we niet doen.
    Valt me trouwens op dat in Schilde met ook dezelfde partij als grootste partij, en met hetzelfde retributiereglement er geen verplichting is tot het aanschaffen van zo’n container. Waar zit de logica?

    1. Zéér juist Eric! Voorschot betalen wordt door een rechtbank aanzien als een akkoord met de algemene voorwaarden. Het is dus idd. heel belangrijk om niet te betalen! Ik betaal in geen geval, dat ze me maar voor de rechtbank brengen, dit druist in tegen alle wetten van vrije handel en concurrentievervalsing, aangezien door het verplicht laten betalen van de huur andere privé afval ophalers automatisch in het nadeel zijn met hun offerte. Dat wil ik ze nog wel eens zien hardmaken voor een rechtbank.

  7. Dit is gewoon concurrentievervalsing t.o.v. de overige ophaalbedrijven. Ik heb de rekening gemaakt, en ben met Reniwi goedkoper uit dan via IGEAN (wat op zich al een schande is). Het lijkt mij nogal normaal dat ik zelf kan kiezen wie mijn afval ophaalt, net zoals ik kan kiezen waar ik m’n elektriciteit koop. Volgens mij is deze regeling in strijd met elke wet op de concurrentievervalsing. Daar komt dan nog bovenop dat wij nog gechanteerd worden met de rekening voor onze nooit gebruikte GFT-container, met kosten die tot 2013 teruglopen, waarvoor hier NOOIT een afrekening in de bus gevallen is. Mochten wij geweten hebben dat er aan die groene bak kosten verbonden waren, was die al veel eerder retour naar afzender gegaan.
    Misschien moet Heerlijk Zoersel een collectieve afgifte van grijze bakken op het gemeentehuis organiseren? Ik doe mee!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.