Gisteren vond de eerste Zoerselse gemeenteraad plaats die van thuis uit gevolgd kon worden door de burgers. Dit gebeurde dankzij de livestream die de gemeente opzette op vraag van de oppositie.
Nooit eerder in deze legislatuur woonden meer mensen de gemeenteraad bij dan gisteren. Voor h-EERLIJK ZOERSEL is dit het bewijs dat livestreaming enorm drempelverlagend werkt en de brug tussen burger en politiek kan verkleinen.
Door de coronamaatregelen kan een gemeenteraad momenteel niet in de raadszaal plaatsvinden. Sinds april wordt de gemeenteraad daarom gehouden met Zoom. De vergaderingen waren echter alleen te volgen door de raadsleden.
Jos Vekemans (voorzitter h-EERLIJK ZOERSEL): “Daar kwam gisteren verandering in. Enkele uren voor de gemeenteraad lazen we het bericht op de website van Het Laatste Nieuws dat de gemeenteraadszitting ook live te volgen zou zijn door burgers via een livestream.
Het digitaal ter beschikking stellen en uitzenden van gemeenteraden was het eerste agendapunt dat onze fractie ooit heeft geagendeerd op de gemeenteraad. Dat was in januari vorig jaar. De meerderheid heeft dit toen weg gestemd.
Dat dit nu door de coronabeperkingen wel ineens mogelijk wordt, maakt ons dan ook bijzonder blij. Als je een gemeenteraadszitting gewoon van thuis uit kunt volgen, werkt dat enorm drempelverlagend.”
Sinds de start van deze bestuursperiode waren nog nooit zoveel mensen gelijktijdig aanwezig als gisteren tijdens de livestream. Zelfs tijdens de eedaflegging, waar heel wat familie en vrienden aanwezig zijn, waren er minder aanwezigen.
Tom Sleeuwaert (fractieleider h-EERLIJK ZOERSEL): “In totaal werd de uitzending 575 keer aangeklikt. Het hoogste aantal gelijktijdige bezoekers lag op 70. Dat was tijdens de bespreking van het windturbineproject in Malle/Zoersel. Dit is 3 keer meer dan het gemiddeld aantal bezoekers dat de moeite doet om de gemeenteraden in de raadszaal bij te wonen.
We vinden dit bijzonder veel, zeker als je weet dat de gemeente de livestream vooraf niet breed gecommuniceerd heeft via haar website, Facebook of nieuwsbrief. Sterker nog: in tegenstelling tot wat de voorzitter van de gemeenteraad in de online krant had beloofd, werd de link naar de uitzending niet vooraf op de website van de gemeente geplaatst. En ook de gemeenteraadsleden waren vooraf niet eens door hem op de hoogte gebracht van dit heuglijke moment.
Het potentieel van deze uitgezonden gemeenteraden ligt dus duidelijk nog een stuk hoger, wanneer de gemeentelijke kanalen en ook alle politieke partijen hierover zouden communiceren. Dit smaakt dus duidelijk naar meer en nog beter. Onze partij pleit er daarom voor om, wanneer de coronatoestanden achter de rug zijn, ook de reguliere gemeenteraden die plaatsvinden in de raadszaal uit te zenden, niet alleen met de audio, maar ook met de beelden erbij.”
Als dit nu al zo’n succes is wat zal het dan zijn als meer en meer burgers ervan op de hoogte zijn. Zeker zo verder doen.