h-EERLIJK ZOERSEL overhandigt ‘Geen kakje zonder zakje’-bordjes aan schepencollege

De idee was prima, maar de locatie en de uitvoering ervan konden stukken beter. Dat was de conclusie van veel aanwezigen bij de opening van de eerste hondenlosloopzone in Zoersel aan de Akker.
h-EERLIJK ZOERSEL overhandigde tijdens de opening bordjes met ‘geen kakje zonder zakje’ aan het college en bezorgde nadien nog een lijst met verbeterpunten om hondenlosloopzones op een meer kwalitatieve manier in te richten.

De opening van de eerste hondenlosloopzone in Zoersel zorgde de voorbije dagen voor heel wat commotie. Sommige buurtbewoners willen de gemeente nu zelfs voor de rechter dagen. Ze voelen zich niet gehoord in hun bezwaren aan het adres van de gemeente.

“Het is bijzonder jammer dat de inrichting van de eerste hondenlosloopzone niet beter doordacht werd,” zegt Jos Vekemans, voorzitter van h-EERLIJK ZOERSEL. “Zo ontbreekt er een afsluitdraad langs de kant van de Bethaniënlei waardoor de losloopzone direct aansluit op de achtertuinen van de mensen. De overige draadafsluiting raakt op verschillende plaatsen niet eens de grond. Er is ook nergens een duidelijk afgebakende parkeerplaats voorzien waardoor auto’s op de borders van de buurtbewoners moeten staan. Uiteraard zorgt dit voor wrevel.”

Jacqueline Conincx  h-EERLIJK ZOERSEL gaat verder: “We zagen naast een algemeen bord met richtlijnen nergens bordjes waar de eigenaars op hun plichten gewezen worden. We deelden daarom tijdens de plechtige opening degelijke bordjes met het opschrift ‘Geen kakje zonder zakje’ uit aan de aanwezige schepenen.”

Jos Vekemans: “Toen we de inrichting van hondenlosloopzones voorstelden in maart vorig jaar hadden we al ineens een locatie gesuggereerd, namelijk de weide aan het prieeltje in het park. Hoe fijn zou het niet zijn om te gaan wandelen in het park, je honden vrij te laten lopen op de hondenweide en daarna iets te drinken in de nabijgelegen horecazaak? Volgens het college was deze locatie echter niet mogelijk omdat er ‘gevoelige grassoorten’ staan. Begrijpe wie begrijpen kan. Als een losloopzone op een dergelijke locatie wordt ingericht is er geen hinder voor omwonenden. En soortgelijke locaties zijn zeker nog te vinden, bv. aan het Zoerselbos. Toch zal ook de hondenlosloopzone in Halle op een relatief klein terrein worden aangelegd waar amper passage is.”

h-EERLIJK ZOERSEL bezorgde het schepencollege daarom een lijst met verbeterpunten voor de bestaande losloopzone die ineens ook als checklist voor nieuw in te richten zones kan dienen:

  • Richt losloopzones in op plaatsen waar er ‘passage’ is.
  • Zorg voor een duidelijke bewegwijzering naar de losloopzone.
  • Communiceer via Zoerselmagazine, de website, sociale media en openbare borden waar hondeneigenaars best hun wagen parkeren.
  • Voorzie meer dan één vuilnisbak aan de losloopzone en plaats er ook een poepzakjesverdeler bij.
  • Verspreid over het terrein voldoende opvallende bordjes die hondeneigenaars op hun verantwoordelijkheid wijzen: geen kakje zonder zakje.
  • Zorg ervoor dat de draad kwalitatief geplaatst is: minstens 1,5 meter hoog en aangedamd tegen de grond.
  • Voorzie een degelijk dubbel poortje of een sas zoals op kinderboerderijen en andere hondenlosloopweides

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.