Bomen planten? Gewoon doen!

Deze week maakte minister Bart Somers zijn klimaatplannen bekend en kondigde hij aan samen te willen werken met de lokale besturen om de klimaatdoelstellingen te halen. Eén van de voorstellen van Somers was het aanplanten van één boom per Vlaming. Ook in Zoersel is een klimaatactieplan in opmaak. Het aanplanten van bomen zal ook hier een van de acties worden. 

Frank Dupont (bestuurslid van h-EERLIJK ZOERSEL en lid van de minaraad): “De verschillende leden van de minaraad mochten in januari voorstellen formuleren om het klimaatplan mee vorm te geven. Zelf deed ik het voorstel om meer bomen aan te planten. Bomen zijn immers niet alleen een soort van natuurlijke airco, ze halen ook CO2 uit de lucht.”

Alle stemgerechtigde leden van de minaraad mochten de verschillende voorstellen een score geven. Het voorstel van Frank werd weerhouden op de minaraad van begin februari.

Frank Dupont: “Als eerstvolgende stap zal nu een inventaris opgemaakt worden van percelen die eigendom zijn van gemeente en OCMW Zoersel. Ik heb ook voorstellen gedaan om samen te werken met verenigingen als Round Table Belgium die hun schouders willen zetten onder dit soort aanplantingsprojecten.”

Jos Vekemans (voorzitter van h-EERLIJK ZOERSEL): “Het is een van de vele voorstellen die we als lokale partij reeds hebben gedaan in het kader van de klimaatproblematiek. Eerder plaatsten we de slimme verledding van ons openbaar domein hoog op de politieke agenda, wat ondertussen geleid heeft tot de beslissing om in te stappen in het project van Fluvius om tegen 2030 de volledige straatverlichting te verledden. We brachten het college ook in contact met experts op het vlak van verlichting van openbare gebouwen. En in het kader van de opmaak van het klimaatplan adviseerden we om het Waalse voorbeeld te volgen en meer hagen te planten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.